Snart avgörs ödet för det kapade spökhuset

Efter år av märkliga turer tycks historien om Rambergets ödehus gå mot sitt slut. Snart avgörs frågan om vem som är husets rättmätige ägare - en förutsättning för att kunna jämna det med marken. "Jag tycker att vi kan visa att gåvobrevet är falskt", säger advokat Richard Gylling.

Det har snart gått två år sedan vi först började nysta i den märkliga historien om ödehuset. Husets grannar såväl som kommunen vill riva det, men eftersom den gamla ägarinnan flyttat till Mexiko och inte gick att nå var det svårt att göra utan att bryta mot lagen.

Läs mer: Härvan kring ödehuset växer

När ägarinnan avled genomfördes vad som tycks vara en fastighetskapning. En påstådd brorson uppgav att han fått huset och visade upp ett gåvobrev - som sannolikt var förfalskat. "Brorsonen" hann sedan sälja fastigheten för fyra miljoner kronor innan förfalskningen upptäcktes.

Han är nu häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

Köpt i god tro?

Nu är frågan om det nybildade fastighetsbolag som köpte huset gjorde det i god tro och är de rättmätiga ägarna, eller om det tillhör den avlidna kvinnas närmsta släkting, ett kusinbarn från Västsverige. Frågan avgörs i Göteborgs tingsrätt senare i höst.

Advokat Richard Gylling företräder kusinbarnet. I sin inlaga till tingsrätten skriver han att det finns tecken på personkopplingar mellan den efterlyste kaparen och fastighetsbolaget som köpte kvinnans tomt. Det är dock inget han vill kommentera ytterligare när Göteborg Direkt ringer upp.

Fastighetsbolagets advokat, Maria Nordholm Lindström, tillbakavisar i sin inlaga att det skulle vara något märkligt med fastighetsaffären. Hon och hennes klient ifrågasätter att det ens skett någon fastighetskapning med falskt gåvobrev.

– Jag tycker att vi kan visa att gåvobrevet är falskt, säger advokat Richard Gylling.

I sin inlaga nämner han bland annat att den mexikobaserade ägarinnan ska ha signerat gåvobrevet i Spanien 2015 - fast hennes pass gick ut 2014. Signaturen matchar inte heller tidigare underskrifter från kvinnan.

Om fastighetsbolaget köpte av kaparen i god tro, betyder det per automatik att de är rättmätiga ägare?

– Nej, det gör det inte. Om gåvobrevet är falskt har den goda tron underordnad betydelse i senare led, säger Richard Gylling.

Fastighetsbolagets advokat vill inte uttala sig.

"Hennes själ skulle inte hitta hem"

Även kusinbarnet är övertygad om att gåvobrevet var förfalskat. Hon har tidigare berättat för tidningen att det var uteslutet för hennes släkting att sälja villan trots flera påstötningar från släkten. Huset byggdes av kvinnans morföräldrar och låg henne varmt om hjärtat.

– Hon brukade säga att hennes själ inte skulle hitta hem när hon dog om huset revs, berättade kusinbarnet.

Rättegången beräknas pågå till slutet av oktober. När det är fastställt vem som är den rättmätige ägaren går det att fortsätta med processen att få huset rivet.

Läs mer: Ödehuset vid Ramberget har kapats

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan tror inte på färre besökare

Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

"Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

Välkommen till Backaplans virituella verklighet

Nyheter Se vår fnissande reporter testa VR-skidåkning Till helgen slår en av Sveriges första spelhallar för VR-spel upp portarna på Backaplan. Vår reporter var där och fick ett smakprov.torsdag 21/9 20:10

Proffsboxning på Hisingen

Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

Vi är GBG