Afrikanska kalebasser och djembes, arabiska daftrummor, tibetanska singing boules och inidiska ghatamer. ”Många maträtter och klädstilar är ingenting som seglar omkring av sig själva. Allt har en koppling till kulturer”, säger Sten Löfman. Foto: Markus Andersson

Stens oslagbara samling slagverk

En samling musikinstrument hos en yrkesmusiker kanske låtar blaha. Men lägg till hela världen och ett gäng kulturer så får du något intressant. Liksom en bild av det ser ut hemma hos Sten Löfman i Gårdsten.

Shrutiboxen är indisk, rabaten egyptisk och kalebassen kommer från Burkina Faso. Det skulle krävas en hel artikel om vi valde att räkna upp alla Sten Löfmans instrument och länderna de kommer ifrån. Dessutom skulle det nog inte säga så mycket eftersom många av hans musikmanicker förmodligen är okända ting för de allra flesta nordostbor och andra göteborgare.
– Allt började med att jag och min exfru hade barn- och familjeföreställningar där ljuden passade bra. Vi började köpa och samla på oss instrument under resor runt om i världen, säger Sten och berättar upplevelser i allt från Peru till Nepal på 1990-talet.

Den som letar finner
Under åren har samlingen utökats med inköp i musikaffärer på hemmaplan. För om man bara letar så finns det faktiskt bengaliska ectarer, afrikanska djembetrummor och tibetanska singing boules att köpa i Sverige. Men Sten hävdar bestämt att han inte aktivt söker efter nya instrument som kan utöka hans samling. Och enligt honom själv är han inte en samlare.
I alla fall inte en vanlig sådan. För till skillnad från frimärken i en pärm är Stens instrument inget som bara skaffats för att läggas på hög.
– Jag köper bara instrument som jag har användning för. Ibland när jag spelar kan jag känna att där skulle det var snyggt men en trumma eller en ballafon. Rätt vad det är så hittar jag ljudet jag letat efter. Mycket tar jag i flykten. Jag är improvisatör, säger Sten.

Från golv till tak
Från golv till tak i vardagsrummet i Gårdsten syns många olika sorters slagverk, stränginstrument och blåsinstrument. Några så små att de ryms i en hand, andra så stora att de kräver kvadratmetrar. Exakt hur många instrument det handlar om vet inte Sten själv. Men han uppskattar det till ett 50-tal om man räknar med även de minsta. Det vill säga sydamerikanska pinglor, afrikanska tumpianon, den av ursprung okända äggdelarharpan och alla de andra små som får trängas i en rottingkorg med lock.
– Alla instrumenten finns på min synth men det är inte lika kul att bara spela med den. Och det är inte alltid det finns ström när man ska göra en spelning, argumenterar Sten.
Trots att han i grunden är pianist märks en förkärlek till trummor i hans samling. Närmare ett 15-tal som gör hans oslagbara samling slagbar. Förklaringen ligger i Stens intresse för alla världens folkslag, som ligger till grund för samlingen lika mycket som hans musikaliska sida.
– Musik har funnits så länge det funnits människor. Vi hänger alla ihop vare sig vi tror det eller inte. Alla är samma. Vi har bara vuxit upp och fostrats i olika kulturer, säger Sten.

Trummor förenar folk
Med entusiasm berättar han hur lika instrumenten är trots att de härstammar från vitt skilda delar av världen. Och det är här som trumman kommer in som en extra förenande ambassadör.
– Trumman är grunden och finns i alla kulturer. De är viktiga ceremoniellt och används ofta för att komma i stämning. Jag tror alla har med sig det från fosterstadiet. Ljudet av mammans hjärta som vi hör när vi ligger i magen, säger Sten som förklaring till trummans vanliga förekomst.
Och han menar att ljuden från många av hans instrument handlar om att skapa sinnebilder.
– Det är som med film. Man skapar illusioner för att få fram känslor och få människor i rätt stämning, säger Sten.
Han tar upp det mexikanska regnröret vars ljud för tankarna till fallande droppar. Den engelska trumman som kallas ocean drum ger i stället bilden av vågorna i det hav som vattendropparna bildat.
– Det är den medvetenheten om musiken som jag försöker att sprida, säger Sten.

Ufo-trumman hang
Vilka tankar ljuden från hans allra modernaste instrument i samlingen väcker ligger nog mer i varje lyssnares öra. Någon skulle nog säga lite åt steel drum-hållet.
Utseendemässigt tänker förmodligen de flesta på ett litet ufo. Hur som helst är det svårt att inte fascineras när samlaren spelar på det.
– Den kallas hang. Gärna med tyskt uttal. Det är en schweizare som ligger bakom dem, säger Sten och berättar att de handtillverkade blivit svårare att få tag på.
Det betyder i klartext att Sten skulle kunna sälja det egendomliga instrumentet för tre gånger de pengar han en gång gav för det.
Men någon försäljning är inte aktuell varken av hangen eller något av hans andra instrument. Det ekonomiska värdet spelar liksom ingen roll.
– Då säljer jag hellre huset, säger Sten och skrattar.


Kolla in Sten in action med ufo-trumman >> FILM


VI SÖKER SAMLARE!
• Samlar du på något udda och intressant?
• Eller känner du någon som bara inte kan låta bli att köpa fler lampor eller tavlor?

Hör då av dig till oss så kommer vi och hälsar på: redaktion@gbg.direktpress.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG