Teaterbåten seglar längs Norra Älvstranden igen

Göta älv är inte bara en farled. Här kan man uppleva kultur också. Nu seglar Teaterbåten igen. – Alla borde få ta del av vattnet och kultur på det här sättet, säger Kent Turnefeldt, kulturchef i Lundby efter jungfruturen.

Ett helt koppel av äventyrslystna barn från förskolor i Lundby går ombord på Kulturbåten M/S Svea där hon lagt till i Frihamnen. Under föreställningen tuffar båten från Frihamnen längs Lundbyhamnen, passerar dockan Damen, Lindholmen, Slottsberget och Sannegården innan hon lägger till vid Eriksbergskajen, många sånger och goda skratt senare.

Ut på böljan den blå

– Det är kul, säger barnen som verkar mer intresserade av showen än av utsikten.
Mackan och Tompa, det vill säga Markus Sigvardsson och Tomas Edelgård i Long Kalsong, har passande nog hav- och restema i sin föreställning och det gungar, havet rullar och barnen får styra och resa långt bort, i fantasin, under föreställningen. Men under den 50 minuter långa seglatsen går det lugnt till.
– Vi gillar detta, det passar vårt koncept med kulturbåtarna och knyter an till vår historia som hamnstad. Dessutom förlänger det vår säsong också, vanligtvis ligger vi still på vintern. Sommartid arrangerar vi charterturer längs hela Bohuskusten, säger Dick Andreasson, skeppare på Kulturbåtarna och M/S Svea. 

Traditionen igång igen

I mitten på förra seklet var Teaterbåten ett typiskt göteborgskt inslag men den sista tog farväl för 70 år sedan då hon sjönk vid Rosenlund. Nu seglar alltså Teaterbåtarna igen.
Till en början med barnteater men tanken är att även vuxna ska kunna se föreställningar ombord av både proffs- och amatörgrupper.

En kulturgärning

– Vi ska utvärdera lite vad vi kan trimma och förbättra efter den här första resan och så drar vi igång efter alla helgerna, säger Kent Turnefeldt, områdeschef för kultur och fritid i Lundby, och initiativtagare till Teaterbåten.
Barbara Ekström är kultursamordnare i Lundby.
– Vi hoppas så klart att alla barn i Göteborg ska få del av detta, inte bara barn i Lundby. Många kommer aldrig i närheten av vattnet, trots att vi bor i en hamnstad. Det blir en kulturgärning, säger hon.
Hamnen och kajerna blir mer levande med båtar i rörelse.
– Som en del av arbetet med Älvstaden vill vi gärna visa på den stora potential vi har i hamnområdet, säger Kent Turnefelt.
Ombordstigning i Frihamnen och landstigning i Eriksberg, med sina sjöfartsböcker i hand beger sig barnen åter till förskolan.
– Nu tar vi en promenad tillbaka, säger barn och lärare på förskolan Tindra innan nästa gäng går ombord och seglar åt motsatt håll.


OM TeaterbåtenPå Teaterbåten
spelas teater och föreställningar under färd mellan Frihamnen och Eriksberg eller andra stopp längs älvstranden.
Teaterbåtarna kommer att ge föreställningar för barn, ungdom och vuxna under teatersäsongen, med start efter nyår och fram till april. Därefter börjar båtarna gå skärgårdstrafik inför sommaren.
Initiativet är Lundbys men man ser gärna att detta blir en kulturupplevelse som erbjuds hela staden.
Mer info kommer på Lundbys hemsida framöver.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.