Torbjörn Heed söker nya bilpoolare i Nordost

Gårdstens elbilpool invigs den 23 februari. Då kommer två elbilar finnas till förfogande på olika ställen i Gårdsten. Att gå med i bilpool kan vara ett bra alternativ för den som bara behöver bil ibland. Sedan tidigare finns också Angereds bilpool i Nordost.

I och med trängselskattens införande börjar många fundera på sitt bilåkande. För den som vill dra ner kan det löna sig att sälja bilen och gå med i en bilpool.
En av dem som gjort det är Torbjörn Heed i Bergsjön. Han använder bil några gånger i månaden, annars åker han buss eller spårvagn. Tidigare hade han egen bil, var sedan billös i ett år men hittade för fyra år sedan Angereds Bilkooperativ.
– Jag håller på med skärmflygning och då måste jag ta mig till ställen utanför stan dit inte Västtrafik kör och då är det perfekt att kunna boka bil. Och så använder jag den när jag storhandlar, ofta samlar jag ihop flera ärenden som det behövs bil till, och gör alla på en gång.

Krävs lite planering
Det krävs alltså lite planering. Torbjörn Heed jämför det med att låna böcker på biblioteket.
– Det kan ju hända att bilarna är upptagna men kan man vänta så är det ju inga problem. Att kunna planera och att vara flexibel är vad som gäller.
Nästa helg är det Gård-stensbornas tur att få en egen bilpool då Gårdstensbostäder lierat sig med bland annat elbilpoolsbolaget Move About.

Bilpool efterfrågas

Gårdstensbolagets kommunikatör Anki Caspersson berättar att en bilpool varit något som efterfrågats av deras hyresgäster.
– Att det blir just en elbilspool passar extra bra in i vårt hållbarhetsarbete, säger hon.
Två bilar kommer att finnas i området, en i västra Gårdsten och en i östra och de kommer främst vara till för dem som bor i närområdet.
Då det är elbilar måste de lämnas tillbaka på sin särskilda parkeringsplats, där de kan laddas upp. Och de går att köra i ungefär 15 mil, sen är det dags att tanka el.
Städning och annan skötsel av bilarna fixar Move About.

Blir en gemenskap
Är du däremot med i Angereds bilkooperativ krävs en arbetsinsats, men det upplever inte Torbjörn Heed som något problem.
– Vid delar på allt som ska fixas med bilen, men med en egen bil så får man ju göra allt själv! Förut var jag med i bilvårdsgruppen men sköter nu i stället bokföringen och är med i styrelsen. Det blir sällan mer än två timmars arbete i månaden. Det blir en gemenskap, ungefär som i en bostadsrättsförening med gemensamma städdagar, det man äger tillsammans är man ju mån om.
Har du tips till den som funderar på att gå med i en bilpool?
– Räkna på vad det kostar att ha egen bil och jämför så blir det ett enkelt val! säger Torbjörn Heed.

Relaterad information

OM Gårdstens elbilpool
Antal bilar: 2
Bilmodeller: Två stycken Nissan Leaf.
Bilarnas placering: En i norra
Vad kostar det: Ordinarie pris är 124 kronor per månad, men Gårdstensbolagets hyresgäster betalar bara halva priset. När man sedan lånar bilen betalar man 59 kronor i timmen.
Detta ingår: Elen som bilen drivs med kostar dig ingenting och bensin behöver man inte tänka på. Trängselskatt är heller inget bilpoolens medlemmar behöver fundera på då företaget bakom bilarna, Move About, står för den kostnaden. De ansvarar också för skötseln av bilarna.
Mer info: www.moveabout.se

OM Angereds Bilkooperativ
Antal bilar: 2
Bilmodeller:
En Toyota Aygo och en Honda Jazz.
Bilarnas placering: Lövgärdet och Rannebergen.
Vad kostar det: En första medlemsinsats ligger på 3500 kronor. Är ni flera medlemmar från samma hushåll betalar en person en hel medlemsinsats och övriga en nyttjarinsats på 1500 kr. Företag och föreningar betalar dubbla insatsen, 7000 kronor. Alla medlemmar betalar en årsavgift på 240 kronor, månadsavgiften ligger på 250 kronor och debiteras per hushåll. Därefter betalar du enligt en fast tariff per mil och timme, dygn eller vecka.
Detta ingår: Drivmedel, olja, spolarvätska med mera.
Mer info: www.angeredsbilkooperativ.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG