Torslanda - tomtarnas tillhåll

December är en hektisk månad för tomten, det vet vi sedan länge. Som tur är har han flera hundra små hjälpredor på plats i Torslanda.

  • Publicerad 12:00, 2 dec 2017

Folk kommer ut i naturen med sina barn. Det är därför vi gör det.

Inger och Lasse Persson ställer upp några små tomtar som har ramlat i den blöta mossan. De har precis satt upp tomtens röda brevlåda nedanför Tomtegrottan. Nu, äntligen, kan barn och vuxna skicka sina önskelistor till tomten.

– Det börjar bli en tradition nu och folk blir så glada när de kommer hit. Jag blir själv glad när jag ser det, säger Inger Persson och ler. Och så kommer folk ut i naturen med sina barn. Det är därför vi gör det här.

Hennes man Lasse håller med.

– Det är lite barnsligt, men det måste det få vara, säger han. Och jag tror att människor behöver en sådan gemensam glädje som det här är, i kontrast till allt hemskt som händer i världen.

Gömda väsen

Runt Mustadammen och längs stigen mot Sillvik tittar tomtar och troll fram under träd, på klipphällar och vid vattendrag. De är nästan omöjliga att hitta, men Inger och Lasse Persson vet var de gömmer sig. Det är de som har satt dit dem.

Det började för 11 år sedan när Inger Persson promenerade med hunden mot Sillvik. Hon och Lasse hade gått där varje dag i 13 år då, men plötsligt såg Inger en grotta vid sidan av stigen.

– Jag tänkte att det hade varit mysigt med ett litet troll där, säger Inger. Så jag hittade ett porslinstroll för 30 kronor som jag satte dit.

Tomteinvasion

En dag stod det istället en tomte där. Lasse föreslog att de skulle sätta dit en tomtekompis och när de gjorde det var det som att öppna en dammlucka.

– Den julen var det 17 tomtar i grottan, säger Inger Persson och nickar mot Tomtegrottans öppning. Nu är det hundratals.

Det var så den tidigare namnlösa grottan mellan Mustadammen och Sillvik fick namnet Tomtegrottan.

Tomten läser

På en några kvadratmeter stor yta vid sidan av stigen kryllar det av tomtar av porslin, trä och tyg. Vissa är så små att bara tomteluvorna sticker upp ur mossan. Mitt bland dem står under december månad, sedan tre år tillbaka, tomtens brevlåda. Första året hamnade drygt 30 önskelistor i brevlådan. Förra året blev det över hundra.

– Jag tar hem önskelistorna och så ser jag till att lägga ut en bild på Facebook när tomten Lasse läser önskelistorna, säger Inger och skrattar.

En önskelista har redan landat bland tomtarna. Den hittade Inger i grottan för någon vecka sedan, innan brevlådan kommit på plats.

– Den var alldeles sjöblöt så jag lade den på tork. Den kommer från Noomi. Hon önskar sig en studsmatta och slajm, säger hon och ler. Jag ska se till att tomten får den också.

Så hittar du till tomtarna i Torslanda

Åk till hållplats Runskriftsgatan. Korsa bilvägen och gå uppför backen mot Mustadammen. Sväng till vänster, mot Sillvik, när vägen delar sig. Håll utkik efter Tomtegrottan på höger sida av stigen efter några minuters promenad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Veronica Wenzerl från Hisingen kämpar mot gladiatorer

Nyheter När TV4 drar igång elfte säsongen av Gladiatorerna på fredag är temat storstadskamp. Då är 25 år gamla Veronica Wenzerl en av deltagarna.fredag 15/12 9:15

Så ska Göteborg bli friskare 2018

Nyheter Sjukfrånvaron bland de anställda inom Göteborg stad fortsätter att öka. Nu tar kommunen krafttag och redan nu syns ett positivt trendbrott både i östra Göteborg och i Angered.fredag 15/12 5:30

Så klarade Hisingen de tuffa sparkraven

Nyheter Det har sparats på Hisingen det senaste halvåret. Men det har givit resultat.torsdag 14/12 17:30

Flyttad avfart skapar trafikkaos i rusningen

Nyheter Trafikverkets senaste omläggning vid Tingstadsmotet förvirrar Vägbyggena hopar sig och det är som göteborgare svårt att hänga med. En trafikomläggning vid Tingstadsmotet på Hisingen orsakade långa köer under torsdagen.torsdag 14/12 15:30

Maria sätter punkt för 2017

Nyheter Hallå där...torsdag 14/12 13:30

Sjunkande bostadspriser i Göteborg

Nyheter Mäklare inte förvånade Priserna på såväl villor som bostadsrätter sjunker i Göteborg. Men mäklarna ser ingen anledning till oro.torsdag 14/12 10:30

Bandet som firar in jul storstilat

Nyheter Hallå där...torsdag 14/12 9:15

Ett steg närmare: Göteborg till Stockholm på två timmar

Nyheter Planerna på en höghastighetsjärnväg blir tydligare Regionstyrelsen stödjer planen om en höghastighetsjärnväg mellan Göteborg och Stockholm där tågen går i 320 kilometer i timmen. Men pendelsträckan Göteborg - Borås är minst lika viktig, anser Johan...onsdag 13/12 14:26

Manifestation i synagogan efter brandbomberna

Nyheter "Ledande politiker på riks- och lokalnivå" I veckan begärdes två personer häktade efter förra helgens attentat med brandbomber mot synagogan i Göteborg. Nu på måndag anordnas en solidaritetsmanifestation.onsdag 13/12 11:54

Så ska dumpningen vid sopstationerna stoppas

Nyheter "Det är kostsamt och sista utvägen" Varje år dumpas tonvis med skräp på sopstationerna. Under året placerades sopvärdar ut på fyra utvalda stationer i Göteborg. "Det var uppskattat, men blev ingen kioskvältare gällande nedskräpningen",...onsdag 13/12 5:30

Vi är GBG