Utåt. Fina husfasader är en viktig del om Hisingen ska börja förknippas med något positivt, menar Nina Avonell. Foto: Markus Andersson/Privat

Tröstlös kamp mot klotter i fönstret mot Hisingen

Det är ytterst ovanligt att fastighetsägare polisanmäler klotter, visar en ny undersökning. Nina Avonells förening på Hjalmar Brantingsgatan gör det i mån av tid och mest för statistiken. "Känslan är att det bara fortsätter", säger hon.

Alla som tar spårvagn till Hisingen och ska länge än Vågmästareplatsen kommer passera landshövdingehusen på Hjalmar Brantingsgatan. Det är en av orsakerna till att Nina Avonell, ordförande för bostadsrättsföreningen i slutet av gatan, ser så allvarligt på klottret deras kvarter utsätts för.

– De senaste tio åren har resten av området genomgått en fantastisk förändring. Det vill vi vara med och bidra till, säger hon.

Enligt Nina Avonell får de sanera fasaden fyra-fem gånger om året. Ibland måste de också måla om eftersom saneringen förstör ytan. Sammanlagt kostar klottret föreningen runt 10-12000 kronor om året.

– Pengarna är en sak, men det handlar nästan mer om känslan. Vi vill vara ett fint landshövdingehus för allas trivsel, säger hon.

Enligt en ny undersökning från branschorganisationen Fastighetsägarna har 75 procent av de privata fastighetsägarna i Göteborg haft klotterproblem det senaste året. Men av de gjorde 80 procent aldrig någon polisanmälan. Det är också mycket ovanligt att klotterbrott klaras upp.

Nina Avonells förening polisanmäler "i mån av tid". Hittills har det aldrig lett till något, och de anmäler också mer för att bidra till statistiken än med hopp om en fällande dom.

– Det är ett sätt att göra klottret synligt mer än på väggen, som Nina uttrycker det.

Deras fokus ligger istället på att återställa sitt hus.

– Det jobbigaste är känslan av att det bara fortsätter. Farhågorna när man åker till jobbet dagen efter vi målat om och funderar över hur länge det får vara fint denna gången, säger Nina Avonell.

Läs också: Därför förfaller fasaden på Hjalmar Brantingsgatan 11

Mer om Fastighetsägarnas undersökning

55 procent av fastighetsägarna hade utsatts för klotter mellan en och fem gånger det senaste året. Sju procent utsattes över 100 gånger.

35 procent hade klotterkostnader på upp till 10000 kronor om året. Fem procent hade kostnader på över 200000 kronor det senaste året.

32 procent tyckte att klottret ökat de senaste fem åren. 50 procent svarade "ungefär oförändrat". Nio procent upplevde en minskning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Nu fortsätter Office 365 att rullas ut i staden

Nyheter Säkerhetsriskerna anses åtgärdade Införandet av Office 365 till kommunens anställda fortsätter nu. Arbetet pausades efter misstankar om att Microsoft kunde få tillgång till stadens känsliga uppgifter.söndag 22/10 17:53

Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

Nyheter Oväntade väderproblemet - imma i förarhytten Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.fredag 20/10 13:57

500 barnpatienter flyttas från Frölunda specialistsjukhus

Nyheter Brist på ögonläkare Frölunda specialistsjukhus har inte lyckats rekrytera nya läkare med barnkompetens till sin ögonmottagning. Det innebär att omkring 500 barn nu i stället får hänvisas till andra sjukhus.fredag 20/10 13:46

Sjukskriven polis extraknäckte som busschaufför

Nyheter Fälls för bidragsbrott En polisman från Göteborg jobbade extra trots att han var sjukskriven och fick sjukpenning. Nu fälls han för bidragsbrott.fredag 20/10 9:57

Uppträde "nervöst" – kastades av flygplan

Nyheter Flygbolag tvingas betala 10 000 till oskyldig passagerare Två män med utländskt utseende tvingades av ett flygplan på Landvetter flygplats. Enligt kabinpersonalen hade männen haft ögonkontakt och uppträtt nervöst. Nu har Diskrimineringsombudsmannen (DO)...torsdag 19/10 15:21

Vi är GBG