Hårt jobb. Att arbeta jämte vägar är ofta påfrestande. Älvsborgsbron är en av stadens mest trafikerade sträckor och verkligen inget undantag. Foto: Markus Andersson

Trots kritiken: Fortsatt höga hastigheter förbi broarbetarna

Många kör alldeles för fort förbi den tillfälliga arbetsplatsen på Älvsborgsbron. Problemet uppmärksammades redan förra året när samma arbete utfördes på motsatt sida av bron.

Vi tänker sällan på det när den susar förbi utanför, men har du någonsin tvingats vistas intill en trafikerad motorväg vet du vilken påfrestande miljö det är.

Därför har hastighetsgränsen på Älvsborgsbron åter sänkts till 50 kilometer i timman medan det pågår underhållsarbete där uppe. Bron är en av Göteborgs mest trafikerade leder och används av ungefär 80 000 bilister om dagen.

När arbetet för drygt ett år sedan pågick på motsatt sida respekterade få 50-skyltarna, rapporterade bland andra Sveriges Radio. Under en av polisens hastighetskontroller tog de 20 fortkörare på två och en halv timma.

– Det ser likadant ut i år. Det är i princip bara i undantagsfall som folk faktiskt håller hastigheten, säger Trafikverkets biträdande projektledare Conny Eriksson.

Detta trots att de nu tagit till en så kallad HMS-skylt, som blinkar till om den som passerar kör för fort.

Utsatt arbetsmiljö

– Man vänjer sig vid höjden, det är bilarna som är det jobbiga. Tänk att du sitter på knä och arbetar när en lastbil dundrar förbi några meter bort, sa en av arbetarna vi intervjuade på bron förra året.

Bilden bekräftas av Conny Eriksson från Trafikverket.

– Det är klart arbetarna på plats känner oro. Det är en utsatt miljö som blir ännu värre när folk kör för fort. Man har satt upp en tillfällig barriär men den är ju anpassad för att klara en viss hastighet, säger han.

Och det är inte bara de på fyra hjul som tycks ha alldeles för bråttom. Reparationsarbetet gör att cyklister och fotgängare som ska åt motsatta riktningar får samsas på samma sida av bron, och enligt Conny Eriksson glömmer många cyklister att anpassa sin hastighet.

– De blir en fara för främst andra cyklister, säger han.

För att komma till bukt med fartsyndarna, om än bara tillfälligt, kommer polisen inom kort åter sätta in hastighetskontroller i anslutning till Älvsborgsbron.

Underhållsarbetet beräknas vara klart i november.

Det händer på Älvsborgsbron

Byte av räcke mellan körbana och gång- och cykelbana, samt montage av gallerfyllning
(gäller både östra och västra sidan) Byte av kantbalk och ytterräcke, gäller ej hängbrodelen. Byte av tätskikt och beläggning på gång- och cykelbanan. Byte av samtliga avlopp. Byte av samtliga fogar mellan plattorna i körbanan på hängbrodelen.

Källa: Trafikverket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Medger: Rödgrönt nej till friskola handlade om ideologi

Nyheter Nu får Lundbys skolnej kritik av domstol SDN Lundbys nej till etablering av en privat förskola får skarp kritik av förvaltningsrätten. Enligt domen har politikerna inte motiverat sitt beslut över huvud taget. Nu vill L och M att de får en...tisdag 24/10 6:00

Göteborgarna som kan vinna Augustpriset

Nyheter Båda har varit nominerade tidigare Jörgen Gassilewski och Johannes Anyuru är nominerade till årets Augustpris. Båda två i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.måndag 23/10 18:00

Foo Fighters tillbaka på Ullevi nästa sommar

Nyheter Nu står det klart att Foo Fighters kommer tillbaka till Ullevi efter att deras senaste besök fick en oväntad vändning.måndag 23/10 13:52

Nu fortsätter Office 365 att rullas ut i staden

Nyheter Säkerhetsriskerna anses åtgärdade Införandet av Office 365 till kommunens anställda fortsätter nu. Arbetet pausades efter misstankar om att Microsoft kunde få tillgång till stadens känsliga uppgifter.söndag 22/10 17:53

Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

Nyheter Oväntade väderproblemet - imma i förarhytten Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.fredag 20/10 13:57

500 barnpatienter flyttas från Frölunda specialistsjukhus

Nyheter Brist på ögonläkare Frölunda specialistsjukhus har inte lyckats rekrytera nya läkare med barnkompetens till sin ögonmottagning. Det innebär att omkring 500 barn nu i stället får hänvisas till andra sjukhus.fredag 20/10 13:46

Vi är GBG