Hårt jobb. Att arbeta jämte vägar är ofta påfrestande. Älvsborgsbron är en av stadens mest trafikerade sträckor och verkligen inget undantag. Foto: Markus Andersson

Trots kritiken: Fortsatt höga hastigheter förbi broarbetarna

Många kör alldeles för fort förbi den tillfälliga arbetsplatsen på Älvsborgsbron. Problemet uppmärksammades redan förra året när samma arbete utfördes på motsatt sida av bron.

Vi tänker sällan på det när den susar förbi utanför, men har du någonsin tvingats vistas intill en trafikerad motorväg vet du vilken påfrestande miljö det är.

Därför har hastighetsgränsen på Älvsborgsbron åter sänkts till 50 kilometer i timman medan det pågår underhållsarbete där uppe. Bron är en av Göteborgs mest trafikerade leder och används av ungefär 80 000 bilister om dagen.

När arbetet för drygt ett år sedan pågick på motsatt sida respekterade få 50-skyltarna, rapporterade bland andra Sveriges Radio. Under en av polisens hastighetskontroller tog de 20 fortkörare på två och en halv timma.

– Det ser likadant ut i år. Det är i princip bara i undantagsfall som folk faktiskt håller hastigheten, säger Trafikverkets biträdande projektledare Conny Eriksson.

Detta trots att de nu tagit till en så kallad HMS-skylt, som blinkar till om den som passerar kör för fort.

Utsatt arbetsmiljö

– Man vänjer sig vid höjden, det är bilarna som är det jobbiga. Tänk att du sitter på knä och arbetar när en lastbil dundrar förbi några meter bort, sa en av arbetarna vi intervjuade på bron förra året.

Bilden bekräftas av Conny Eriksson från Trafikverket.

– Det är klart arbetarna på plats känner oro. Det är en utsatt miljö som blir ännu värre när folk kör för fort. Man har satt upp en tillfällig barriär men den är ju anpassad för att klara en viss hastighet, säger han.

Och det är inte bara de på fyra hjul som tycks ha alldeles för bråttom. Reparationsarbetet gör att cyklister och fotgängare som ska åt motsatta riktningar får samsas på samma sida av bron, och enligt Conny Eriksson glömmer många cyklister att anpassa sin hastighet.

– De blir en fara för främst andra cyklister, säger han.

För att komma till bukt med fartsyndarna, om än bara tillfälligt, kommer polisen inom kort åter sätta in hastighetskontroller i anslutning till Älvsborgsbron.

Underhållsarbetet beräknas vara klart i november.

Det händer på Älvsborgsbron

Byte av räcke mellan körbana och gång- och cykelbana, samt montage av gallerfyllning
(gäller både östra och västra sidan) Byte av kantbalk och ytterräcke, gäller ej hängbrodelen. Byte av tätskikt och beläggning på gång- och cykelbanan. Byte av samtliga avlopp. Byte av samtliga fogar mellan plattorna i körbanan på hängbrodelen.

Källa: Trafikverket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Nygammal Hisingsfestival tar i från tårna

Nyheter "Lill Lindfors tackade tyvärr nej" Årets upplaga av Hisingsfestivalen blir en storsatsning. Genom ett utökat samarbete med Gothenburg Studios hoppas arrangörerna att gratisfesten ska nå en större publik.tisdag 27/6 18:15

Göteborgsrektor startar studentboende i Afghanistan

Nyheter "Många av dem är väldigt fattiga" För mer än tio år sen köpte Hamid Zafar en bit mark i Afghanistan tillsammans med sin pappa. Nu har de öppnat ett boende för afghanska studenter. "Jag ömmar för de ungdomar som väljer att stanna...tisdag 27/6 6:00

Personalbrist främsta orsaken till stora barngrupper

Nyheter Fler förskollärare behövs för att minska barngrupperna, men problemet är att det tidigare funnits för få platser på utbildningarna. Nu ska fler utbildas, men i Göteborg tvingas kvaliteten gå före.måndag 26/6 12:01

Självkörande bilar lockar rekordmånga jobbsugna

Nyheter Är du en av de som sökt jobb på Zenuity, Volvos avknoppning som arbetar med självkörande bilar? Då är du väldigt långt ifrån ensam.söndag 25/6 12:11

Västlänken: Det krävs för byggstart

Nyheter Prövningstillstånd till HD ovanligt Redan nu pågår förberedande arbeten inför Västlänken, helt enligt lagen, trots att mark- och miljödomstolen ännu inte gett tillstånd. Även om domen överklagas till högre instans kan bygget få...söndag 25/6 7:15

Nyhus: "Jag känner inte igen mig i skräckbilderna"

Nyheter Kommunalråtdet om Västlänkenmotståndet Sedan 2005 har kommunalrådet Johan Nyhus (S) jobbat med Västlänken på ett eller annat sätt, men trots massivt motstånd vacklar han inte. "Jag känner mig helt trygg med Västlänken", säger han.lördag 24/6 15:00