Hårt jobb. Att arbeta jämte vägar är ofta påfrestande. Älvsborgsbron är en av stadens mest trafikerade sträckor och verkligen inget undantag. Foto: Markus Andersson

Trots kritiken: Fortsatt höga hastigheter förbi broarbetarna

Många kör alldeles för fort förbi den tillfälliga arbetsplatsen på Älvsborgsbron. Problemet uppmärksammades redan förra året när samma arbete utfördes på motsatt sida av bron.

Vi tänker sällan på det när den susar förbi utanför, men har du någonsin tvingats vistas intill en trafikerad motorväg vet du vilken påfrestande miljö det är.

Därför har hastighetsgränsen på Älvsborgsbron åter sänkts till 50 kilometer i timman medan det pågår underhållsarbete där uppe. Bron är en av Göteborgs mest trafikerade leder och används av ungefär 80 000 bilister om dagen.

När arbetet för drygt ett år sedan pågick på motsatt sida respekterade få 50-skyltarna, rapporterade bland andra Sveriges Radio. Under en av polisens hastighetskontroller tog de 20 fortkörare på två och en halv timma.

– Det ser likadant ut i år. Det är i princip bara i undantagsfall som folk faktiskt håller hastigheten, säger Trafikverkets biträdande projektledare Conny Eriksson.

Detta trots att de nu tagit till en så kallad HMS-skylt, som blinkar till om den som passerar kör för fort.

Utsatt arbetsmiljö

– Man vänjer sig vid höjden, det är bilarna som är det jobbiga. Tänk att du sitter på knä och arbetar när en lastbil dundrar förbi några meter bort, sa en av arbetarna vi intervjuade på bron förra året.

Bilden bekräftas av Conny Eriksson från Trafikverket.

– Det är klart arbetarna på plats känner oro. Det är en utsatt miljö som blir ännu värre när folk kör för fort. Man har satt upp en tillfällig barriär men den är ju anpassad för att klara en viss hastighet, säger han.

Och det är inte bara de på fyra hjul som tycks ha alldeles för bråttom. Reparationsarbetet gör att cyklister och fotgängare som ska åt motsatta riktningar får samsas på samma sida av bron, och enligt Conny Eriksson glömmer många cyklister att anpassa sin hastighet.

– De blir en fara för främst andra cyklister, säger han.

För att komma till bukt med fartsyndarna, om än bara tillfälligt, kommer polisen inom kort åter sätta in hastighetskontroller i anslutning till Älvsborgsbron.

Underhållsarbetet beräknas vara klart i november.

Det händer på Älvsborgsbron

Byte av räcke mellan körbana och gång- och cykelbana, samt montage av gallerfyllning
(gäller både östra och västra sidan) Byte av kantbalk och ytterräcke, gäller ej hängbrodelen. Byte av tätskikt och beläggning på gång- och cykelbanan. Byte av samtliga avlopp. Byte av samtliga fogar mellan plattorna i körbanan på hängbrodelen.

Källa: Trafikverket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Cykelforskare vill ha tusentals göteborgare som försökskaniner

Nyheter Målet: konvertera bilister Trafikverket ska prova en ny metod för att bättre förstå cyklisters resevanor, och har valt Göteborg som testarena. Nu söker man 2000 frivilliga till projektet - vars mål är att få fler att ställa...söndag 20/8 15:00

Punkare, hästar och en guldstjärna... Här är veckans helgtips

Nyheter Vi plockar några russin ur kulturkalas-kakan och adderar lite annat gött. Kolla in veckans helgtips!fredag 18/8 14:17

Hemlängtande äldre ska få vård i bostaden

Nyheter Äldre som är färdigbehandlade på sjukhus kan slippa ligga på korttidsboende. Nu har stadsdelen Östra Göteborg dragit igång ett team som ska ge hjälp i hemmet.fredag 18/8 6:00

Göteborg har fått en ny hövding - vi reder ut (?)

Nyheter Idag nåddes vi av nyheten att det kommer en ny hövding till stan. Självklart ville vi höra hur hans företrädare hanterar att bli petad.torsdag 17/8 18:33

Personal skickade grovt olämpliga sms

Nyheter En anställd på ett boende för funktionshindrade i Majorna Linné ska ha skickat grovt olämpliga sms till en brukare på samma boende. Flera av brukarna har känt obehag av att personen kontaktat dem på...torsdag 17/8 6:00

Hyresgäster får gratisskjuts till kalaset

Nyheter För tredje året i rad erbjuder Framtiden AB alla sina boende gratis bussresor till Kulturkalaset. "Ingen ska känna att man inte har råd att ta sig dit", säger Catarina Hagwall på Bostadsbolaget.onsdag 16/8 15:33

Vi är GBG