MATGLAD. ”Jag provsmakar allt jag lagar. Min mage är jättekänslig, så klarar jag maten klarar alla den!” Foto: Markus Andersson

#VI ÄR HISINGEN: ”Jag älskar mat”

Vill man ha västafrikansk mat i Göteborg finns det bara en person att vända sig till: Sarah Coulibaly.

  • Publicerad 07:15, 22 apr 2016

”Jordnötssåsen är vår nationalrätt i Mali. Den är i och för sig populär i hela Väst-afrika, men det började hos oss. I andra länder, typ
Senegal, säger man ’köp jordnötskrämen från Mali’ när man skickar någon till marknaden.
Många svenskar är vana vid asiatisk jordnötssås. Det är inte samma sak. Den är söt, och kokar inte lika länge som vår; två-tre timmar. Man måste kombinera
med citron också, det hjälper liksom till att smälta jordnötterna.
Jag älskar mat! God och vällagad mat. Och när jag ser någon äta det jag lagat och blir jättenöjd... Jag blir så glad. Man ser det på personens kropp. Vissa kan säga ’åh vad gott’, men kroppsspråket avslöjar om personen verkligen är ärlig.

Jag började laga mat eftersom min mamma inte var så duktig på det, haha! Jag tittade när hon gjorde det och tänkte att jag kunde göra det bättre. Min moster däremot var jätteduktig! Vissa rätter lärde jag mig att göra genom att kopiera henne.
Jag har faktiskt väldigt få afrikanska kunder. I början var de flesta som åt här svenskar med en relation till Afrika, som kanske jobbat där tidigare och blivit nostalgiska. Men efter att jag deltagit i några event och bjudit på mat har kundkretsen breddats.
Den första svenska mat jag åt var spenatsoppa med ägg, som min dåvarande svärmor bjöd på. Det var jättegott! Hon gjorde köttfärslimpa också, det älskar jag. Annars kan svensk mat vara lite smaklös, men hon var superduktig. När jag åt svensk mat på restaurang första gången var det inte alls samma sak.
Min dröm är att öppna en riktig restaurang med öppet sex dagar i veckan. Vi håller på att leta lokal just nu. Då ska jag sluta plugga och bara fokusera på mat!”

FAKTA Restaurang Pilipili


Adress: Långströmsgatan 62
Öppettider: fredag 16.00 - 20.00, lördag - söndag 12.00 - 19.00. Måndag - Torsdag: stängt.
Sarah Coulibaly gör också catering och beställningar större än fem rätter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG