Vill bygga billigt tillsammans

"Vi vill bygga hus som folk har råd med", säger Stefan Sundemo. Tillsammans med ytterligare några eldsjälar driver han nu nätverket Bygga tillsammans som vill bygga billiga småhus i Lövgärdet.

Det var när Stefan Sundemo tillsammans med familjen snickrade på sitt eget sommarhus på Tjörn som idén väcktes. Han insåg att man med rätt handledning och bra material kan bygga gedigna hus tillsammans och därmed få ner huspriset rejält.

– Vi har språkcafé i Rosa huset i Equmeniakyrkan och träffar många som har problem att hitta bostad. Många vet bara var de ska bo de närmsta veckorna eller månaderna vilket blir en stor otrygghet. Vi vill hjälpa till att skapa bostäder och det finns plats i Lövgärdet, säger Stefan Sundemo, pensionerad ingenjör, som tillsammans med sin bror vill göra verklighet av visionen.

Än så länge finns varken upplåten mark eller byggherre, men enligt Stefan Sundemo är både politiker och tjänstemän i Göteborg positiva. Idén går ut på att bygga små hus på mellan 50 och 120 kvadratmeter som inte ska kosta mer än en miljon kronor för köparen. Nyckeln till att få ner kostnaden är att låta byggelever som behöver praktik bygga husen tillsammans med arbetslösa ungdomar och nyanlända som saknar sysselsättning. Dessutom hoppas man få arbetsledning av lärare från Bräcke byggymnasium.

– Vi vill också att köparna får möjlighet att arrendera tomterna istället för att köpa dem, vilket man oftast inte får idag. Det tror jag varken är bra för kommunen eller de med lite pengar.

Tanken är att den som efter en tid vill flytta säljer sitt hus till samma pris som man köpt för. På så vis vill man förhindra spekulation och erbjuda någon annan ett bra boende till en rimlig kostnad.

– Det är inte meningen att vi bygger med ideella krafter och sedan ska någon sälja med vinst. Det man amorterat får man förstås tillbaka när man flyttar och kan använda som insats i nästa boende.

Varför engagerar du dig i detta?

– Jag vill kunna hjälpa människor. Idag har det blivit en klassfråga att köpa sin bostad. De som inte har en kontantinsats på 15 procent blir diskvalificerade. Vi tror att småhus i grupper om åtta till tio hus med en blandning av unga, gamla, svenskar och utlandsfödda kan hjälpa Lövgärdet att gå från en utsatt stadsdel till en plats dit människor gärna flyttar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Göteborgarna som kan vinna Augustpriset

Nyheter Båda har varit nominerade tidigare Jörgen Gassilewski och Johannes Anyuru är nominerade till årets Augustpris. Båda två i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.måndag 23/10 18:00

600 unga i Eriksbo står utan fritidsgård

Nyheter "Vi har ingenstans att ta vägen" Ungdomarna i Eriksbo behöver en fritidsgård. Det menar 14-åriga Emilia som hängt med sina vänner på en trasig bänk utanför skolan hela sommaren. "Vi hade velat ha ett ställe där vi kan baka och...måndag 23/10 16:00

Foo Fighters tillbaka på Ullevi nästa sommar

Nyheter Nu står det klart att Foo Fighters kommer tillbaka till Ullevi efter att deras senaste besök fick en oväntad vändning.måndag 23/10 13:52

Nu fortsätter Office 365 att rullas ut i staden

Nyheter Säkerhetsriskerna anses åtgärdade Införandet av Office 365 till kommunens anställda fortsätter nu. Arbetet pausades efter misstankar om att Microsoft kunde få tillgång till stadens känsliga uppgifter.söndag 22/10 17:53

Ordningsvakterna tillbaka i Bergsjön

Nyheter Nya rutiner för att öka säkerheten för ordningsvakter Misshandeln av en ordningsvakt på Rymdtorget i Bergsjön ledde till ett skyddsstopp för ett antal bevakningsföretag. Nu börjar vaktbolaget Cubsec arbeta i området igen med ökad bemanning och nya...fredag 20/10 18:00

Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

Nyheter Oväntade väderproblemet - imma i förarhytten Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.fredag 20/10 13:57

Vi är GBG