Vill bygga billigt tillsammans

"Vi vill bygga hus som folk har råd med", säger Stefan Sundemo. Tillsammans med ytterligare några eldsjälar driver han nu nätverket Bygga tillsammans som vill bygga billiga småhus i Lövgärdet.

Det var när Stefan Sundemo tillsammans med familjen snickrade på sitt eget sommarhus på Tjörn som idén väcktes. Han insåg att man med rätt handledning och bra material kan bygga gedigna hus tillsammans och därmed få ner huspriset rejält.

– Vi har språkcafé i Rosa huset i Equmeniakyrkan och träffar många som har problem att hitta bostad. Många vet bara var de ska bo de närmsta veckorna eller månaderna vilket blir en stor otrygghet. Vi vill hjälpa till att skapa bostäder och det finns plats i Lövgärdet, säger Stefan Sundemo, pensionerad ingenjör, som tillsammans med sin bror vill göra verklighet av visionen.

Än så länge finns varken upplåten mark eller byggherre, men enligt Stefan Sundemo är både politiker och tjänstemän i Göteborg positiva. Idén går ut på att bygga små hus på mellan 50 och 120 kvadratmeter som inte ska kosta mer än en miljon kronor för köparen. Nyckeln till att få ner kostnaden är att låta byggelever som behöver praktik bygga husen tillsammans med arbetslösa ungdomar och nyanlända som saknar sysselsättning. Dessutom hoppas man få arbetsledning av lärare från Bräcke byggymnasium.

– Vi vill också att köparna får möjlighet att arrendera tomterna istället för att köpa dem, vilket man oftast inte får idag. Det tror jag varken är bra för kommunen eller de med lite pengar.

Tanken är att den som efter en tid vill flytta säljer sitt hus till samma pris som man köpt för. På så vis vill man förhindra spekulation och erbjuda någon annan ett bra boende till en rimlig kostnad.

– Det är inte meningen att vi bygger med ideella krafter och sedan ska någon sälja med vinst. Det man amorterat får man förstås tillbaka när man flyttar och kan använda som insats i nästa boende.

Varför engagerar du dig i detta?

– Jag vill kunna hjälpa människor. Idag har det blivit en klassfråga att köpa sin bostad. De som inte har en kontantinsats på 15 procent blir diskvalificerade. Vi tror att småhus i grupper om åtta till tio hus med en blandning av unga, gamla, svenskar och utlandsfödda kan hjälpa Lövgärdet att gå från en utsatt stadsdel till en plats dit människor gärna flyttar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Cykelforskare vill ha tusentals göteborgare som försökskaniner

Nyheter Målet: konvertera bilister Trafikverket ska prova en ny metod för att bättre förstå cyklisters resevanor, och har valt Göteborg som testarena. Nu söker man 2000 frivilliga till projektet - vars mål är att få fler att ställa...söndag 20/8 15:00

Punkare, hästar och en guldstjärna... Här är veckans helgtips

Nyheter Vi plockar några russin ur kulturkalas-kakan och adderar lite annat gött. Kolla in veckans helgtips!fredag 18/8 14:17

Hemlängtande äldre ska få vård i bostaden

Nyheter Äldre som är färdigbehandlade på sjukhus kan slippa ligga på korttidsboende. Nu har stadsdelen Östra Göteborg dragit igång ett team som ska ge hjälp i hemmet.fredag 18/8 6:00

Göteborg har fått en ny hövding - vi reder ut (?)

Nyheter Idag nåddes vi av nyheten att det kommer en ny hövding till stan. Självklart ville vi höra hur hans företrädare hanterar att bli petad.torsdag 17/8 18:33

Personal skickade grovt olämpliga sms

Nyheter En anställd på ett boende för funktionshindrade i Majorna Linné ska ha skickat grovt olämpliga sms till en brukare på samma boende. Flera av brukarna har känt obehag av att personen kontaktat dem på...torsdag 17/8 6:00

Hyresgäster får gratisskjuts till kalaset

Nyheter För tredje året i rad erbjuder Framtiden AB alla sina boende gratis bussresor till Kulturkalaset. "Ingen ska känna att man inte har råd att ta sig dit", säger Catarina Hagwall på Bostadsbolaget.onsdag 16/8 15:33

Vi är GBG