Foto: Vien Hoang

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

  • Publicerad 13:00, 6 apr 2021

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Busskort. Jonas Attenius (S) vill att alla unga i Göteborg ska få busskort. Foto: Socialdemokraterna Göteborg/ Mostphotos

Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. Därför har vi drivit igenom ett återinförande av gratis busskort för alla elever, även på sommaren.

Ett månadskort för en ungdom kostar 595 kronor. Det är nästan halva barnbidraget, eller mer om man har många barn. För de allra flesta barnfamiljer är det en kännbar kostnad och för familjer med lägre inkomster och många barn kan det vara skillnaden mellan att kunna ta familjen på Universeum eller åka på en utflykt.

Därför erbjöd vi socialdemokrater, när vi styrde Göteborg, alla skolelever gratis sommarlovskort. Ändå var det en av de första saker högerstyret skar bort när de tillträdde. Sedan dess har både Socialdemokraterna och flera ungdomsorganisationer drivit frågan om ett återinförande. Nu är vi äntligen i mål.

Nyligen kom en ny skatteprognos som visar att kommunen får mer skattepengar än förväntat. För att kunna hantera fördelningen av de nya pengarna behöver högerstyret en majoritet. För oss socialdemokrater är det naturligt att ta varje chans att påverka och förbättra för Göteborgs barn och unga. Efter konstruktiva förhandlingar kunde vi därför enas om att sommarlovskorten från och med i år återinförs.

Vi kommer fortsätta stå upp för alla ungas rätt att kunna ta sig runt i sin stad, oavsett storleken på föräldrarnas plånbok.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00