Foto: Vien Hoang

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

  • Publicerad 13:00, 6 apr 2021

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Busskort. Jonas Attenius (S) vill att alla unga i Göteborg ska få busskort. Foto: Socialdemokraterna Göteborg/ Mostphotos

Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. Därför har vi drivit igenom ett återinförande av gratis busskort för alla elever, även på sommaren.

Ett månadskort för en ungdom kostar 595 kronor. Det är nästan halva barnbidraget, eller mer om man har många barn. För de allra flesta barnfamiljer är det en kännbar kostnad och för familjer med lägre inkomster och många barn kan det vara skillnaden mellan att kunna ta familjen på Universeum eller åka på en utflykt.

Därför erbjöd vi socialdemokrater, när vi styrde Göteborg, alla skolelever gratis sommarlovskort. Ändå var det en av de första saker högerstyret skar bort när de tillträdde. Sedan dess har både Socialdemokraterna och flera ungdomsorganisationer drivit frågan om ett återinförande. Nu är vi äntligen i mål.

Nyligen kom en ny skatteprognos som visar att kommunen får mer skattepengar än förväntat. För att kunna hantera fördelningen av de nya pengarna behöver högerstyret en majoritet. För oss socialdemokrater är det naturligt att ta varje chans att påverka och förbättra för Göteborgs barn och unga. Efter konstruktiva förhandlingar kunde vi därför enas om att sommarlovskorten från och med i år återinförs.

Vi kommer fortsätta stå upp för alla ungas rätt att kunna ta sig runt i sin stad, oavsett storleken på föräldrarnas plånbok.

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00