Foto: Mostphotos

"Betala bättre när semestern blir sen"

Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar. Men om det inte går att lösa vill de att varje vecka semester som hamnar utanför sommaren ska betalas med 16 000 kronor.

  • Publicerad 13:00, 31 maj 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi önskar verkligen att alla kunde få rekreation och vila under en sammanhängande semester.

Eva Olofsson (V) regionråd. Foto: Pressbild

Carina Örgård (V) regionrådsersättare. Foto: Pressbild

Jan Alexandersson (V) regionrådsersättare. Foto: Peter Wahlström

Vänsterpartiet vill att Västra Götalandsregionen ska betala bättre om vårdpersonalen inte får ut hela sin semester i sommar.

Det finns många hjältar i vården i dessa dagar. Många i olika yrkeskategorier jobbar med hög belastning, de jobbar övertid i högt tempo och svettas i skyddskläder. En del anställda har fått byta arbetsplats när vården ställts om. Varje sommar är det tufft att klara vården och samtidigt ge personalen sin välbehövliga semester. I dessa tider av coronavirus blir det ju ännu svårare att få ihop. Vi önskar verkligen att alla kunde få rekreation och vila under en sammanhängande semester. Det är absolut det bästa om det går att lösa och vi är oroliga för personalens hälsa.

Men om det inte går att få ihop semestrar med patienternas behov av vård, så är det ju vårdbehoven som måste gå först. Då ser vi i Vänsterpartiet att det ändå finns ett värde i att visa personalen uppskattning för de uppoffringar de får göra och ett sätt är att ge vårdpersonalen bättre betalt om de inte får fyra semesterveckor under juni till augusti.

Vi har i regionstyrelsen föreslagit att varje vecka semester som hamnar utanför sommaren ska betalas med 16 000 kronor. Idag finns en ersättning på 8 000 kronor för dem som får sin semester förlagd utanför juni-augusti. Vi tycker att det är rimligt att höja beloppet ordentligt och att det självklart ska gälla alla personalkategorier när det tillämpas. Övriga partier i regionstyrelsen valde att bordlägga vårt förslag, och vi hoppas nu att fler partier håller med oss när frågan återkommer.
 

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40