Foto: Mostphotos

"Betala bättre när semestern blir sen"

Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar. Men om det inte går att lösa vill de att varje vecka semester som hamnar utanför sommaren ska betalas med 16 000 kronor.

  • Publicerad 13:00, 31 maj 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi önskar verkligen att alla kunde få rekreation och vila under en sammanhängande semester.

Eva Olofsson (V) regionråd. Foto: Pressbild

Carina Örgård (V) regionrådsersättare. Foto: Pressbild

Jan Alexandersson (V) regionrådsersättare. Foto: Peter Wahlström

Vänsterpartiet vill att Västra Götalandsregionen ska betala bättre om vårdpersonalen inte får ut hela sin semester i sommar.

Det finns många hjältar i vården i dessa dagar. Många i olika yrkeskategorier jobbar med hög belastning, de jobbar övertid i högt tempo och svettas i skyddskläder. En del anställda har fått byta arbetsplats när vården ställts om. Varje sommar är det tufft att klara vården och samtidigt ge personalen sin välbehövliga semester. I dessa tider av coronavirus blir det ju ännu svårare att få ihop. Vi önskar verkligen att alla kunde få rekreation och vila under en sammanhängande semester. Det är absolut det bästa om det går att lösa och vi är oroliga för personalens hälsa.

Men om det inte går att få ihop semestrar med patienternas behov av vård, så är det ju vårdbehoven som måste gå först. Då ser vi i Vänsterpartiet att det ändå finns ett värde i att visa personalen uppskattning för de uppoffringar de får göra och ett sätt är att ge vårdpersonalen bättre betalt om de inte får fyra semesterveckor under juni till augusti.

Vi har i regionstyrelsen föreslagit att varje vecka semester som hamnar utanför sommaren ska betalas med 16 000 kronor. Idag finns en ersättning på 8 000 kronor för dem som får sin semester förlagd utanför juni-augusti. Vi tycker att det är rimligt att höja beloppet ordentligt och att det självklart ska gälla alla personalkategorier när det tillämpas. Övriga partier i regionstyrelsen valde att bordlägga vårt förslag, och vi hoppas nu att fler partier håller med oss när frågan återkommer.
 

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11