Framtiden. ”Varje cyklist innebär en vinst för samhället”, menar Miljöpartiet. Foto: Mikael Andersson

”Bilar prioriteras – cykeln kommer först i andra hand”

Göteborg är långt ifrån en tillräckligt bra cykelstad ännu. Därför måste cykeln prioriteras både när det gäller satsningar och framkomlighet. Det menar kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

  • Publicerad 14:00, 9 jul 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Signaturen Marie beskriver i GöteborgDirekt 5 juni 2022 cykelsituationen längs Björlandavägen som en katalog av dåliga förutsättningar för cyklister. Bilar prioriteras och cykeln kommer i andra hand.

Det bekräftas också av den nyligen gjorda halvtidsuppföljningen av stadens - i teorin - utmärkta cykelprogram. Många fler exempel visar att prioriteringen av cykel inte varit i linje med stadens egen trafikstrategi, där cykel, gång och kollektivtrafik ska öka och biltrafiken minska.

Miljöpartiet som är i opposition driver hårt att Göteborg ska gå från att vara en bilstad till att bli en cykelstad värd namnet. Där ska det vara smidigare, snabbare och säkrare att cykla.

Karin Pleijel (MP), kommunalråd. Foto: Miljöpartiet

Miljöpartiet vill:

• Bygga fler, bättre och säkrare cykelvägar som är tydligt avskild från gångbanor.

• Underhålla cykelbanorna bättre.

• Stadsplaneringen utgår från cykel och gång som de primära transportmedlen.

• Höja säkerheten med förhöjda cykelbanor, farthinder för bilar, fler cykelöverfarter som minskar hastigheten för motortrafiken och ger cyklarna företräde.

• Bra snöröjning och annan halkbekämpning.

• Få bort farliga hinder vid cykelbanor.

Varje cyklist innebär en vinst för samhället med minskad trängsel i trafiken, mindre belastning i kollektivtrafiken, bättre miljö, minskad klimatpåverkan och en förbättrad hälsa.

Vi vill få fler att välja cykeln, inte avskräckas.

Potentialen för cykling i Göteborg är stor, cirka 45 procent av göteborgarna har max 30 minuters pendlingsavstånd med cykel.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47