Bygg tillit för en tryggare och mer demokratisk stad

  • Publicerad 15:14, 7 mar 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det räcker inte med strängare straff och hårda tag för ett tryggare Göteborg och för att få bukt med gängkriminaliteten. Trygghet skapas med ett starkt samhälle och ett samhällsklimat med hög tillit.

Miljöpartiet vill utveckla det demokratiska samtalet med och arenor för delaktighet, skriver en rad miljöpartister.

Trygghet, i bemärkelsen frihet från kriminalitet och övergrepp, måste möta en tydlig gränssättning från samhället.

Men det behövs mer än så.

Samhällets institutioner behöver vara starka, och vi vill satsa på socialt förebyggande insatser och skolan. I dagens samhällsklimat behöver vi också skapa bättre förutsättningar för det demokratiska samtalet, skapa ömsesidig förståelse, tillit och engagemang.

Tillit är kittet i ett demokratiskt samhälle. Vi i Miljöpartiet har ett paket av förslag för att förbättra dialogen och tilliten mellan medborgare, tjänstepersoner och politiker i Göteborg. Vi föreslår medborgarpaneler där deltagarna slumpmässigt och representativt väljs ut. Vi tror att detta kan vara ett bra sätt att få en uppfattning om medborgarnas åsikter och förslag.

Ett ytterligare förslag är mobila dialogteam, för att kunna möta invånarna där de befinner sig. Vi driver också frågan om att Göteborg ska ha en medborgarbudget för hela staden där göteborgarna lämnar förslag och därefter röstar på de lagda förslagen.

Våra förslag kan tillsammans bidra till att skapa tillit och fler arenor för medskapande. Och inte minst för att skapa ett tryggt Göteborg.

Nu kämpar vi för att göra dessa förslag till verklighet. Tillitsbygget startar med ett samtal.

Förtroende. ”Trygghet skapas med ett starkt samhälle och ett samhällsklimat med hög tillit”, menar miljöpartiet i Göteborg. Foto: Direktpress

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20