Karin Pleijel, kommunalråd i opposition för Miljöpartiet de gröna i Göteborg Foto: Ebba Billström

"Bygg ut den förnybara elproduktion i Göteborg"

  • Publicerad 10:59, 1 sep 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Miljöpartiet vill bygga ut förnybar elproduktion och lagring i Göteborg men Moderaterna säger nej och vill istället bygga kärnkraft som är tre gånger dyrare. Menar Moderaterna allvar undrar Karin Pleijel (MP).

Det är höga tongångar i energidebatten men i verkligheten står Göteborg och Västsverige inför en stor omställning som är positiv på många sätt. Men ett stort hinder är att vindkraftsprojekten stoppas, detta tycker även industrin som efterlyser en snabb utbyggnad av vindkraften.

Sverige har ingen brist på el, tvärtom är vi en av Europas största exportörer. Endast ett fåtal dagar per år behöver vi importera. Men eftersom länder i Europa har gjort sig beroende av import av fossilgas från Ryssland för sin elproduktion så blir även priserna i Sverige högre. Ett annat skäl till de höga priserna i södra Sverige är kapacitetsbrist i ledningsnäten. Därför behöver vi både förbättra ledningarna och producera el närmare konsumenterna. Inte minst är detta viktigt i Göteborg där vi har stora företagsetableringar att se fram emot, exempelvis Northvolts batterifabrik.

För att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle behövs en robust tillgång till el som inte förstör miljön. Göteborg konsumerar väldigt mycket el, men producerar nästan ingen. Miljöpartiet föreslog innan sommaren att det skulle tas fram ett tillägg till översiktsplanen där det skulle pekas ut områden i Göteborg för förnybar elproduktion.

Produktionen kan bestå av vindkraft, solenergi och vågkraft. För att kunna ha en stabil försörjning oavsett väder behöver det också finnas lagringskapacitet i form av till exempel batterier och vätgas. Alliansen, Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna valde dock att säga nej till förslaget.

Att säga nej till förnybar elproduktion följer tyvärr ett mönster vi ser i hela Sverige. Partiet som utmärker sig mest är Moderaterna som har försökt stoppa vindkraftsprojekt på totalt 100 TWh, det motsvarar dubbelt så mycket el som kärnkraften producerar om året. I debatten försöker Moderaterna lägga ut dimridåer för det faktum att det är de själva som har stoppat investeringarna i ny, billig och ren energi. Bland annat påstår de att de vill bygga ny kärnkraft.

Om man bortser från att elen från ny kärnkraft är ca tre gånger så dyr som från landbaserad vindkraft så skulle det ta 10-20 år att bygga ett nytt kärnkraftverk. Kärnkraft ökar vår sårbarhet och den mesta uranen som används globalt från totalitära före detta sovjetiska stater. De flesta, även Moderaterna borde i dessa tider förstå att dessa inte är särskilt pålitliga leverantörer. Vindkraft kan byggas här och nu, så länge inte Moderaternas kommunpolitiker sätter käppar i hjulen.

Menar Moderaterna på allvar att vi ska ha el som är tre gånger så dyr och som vi dessutom ska vänta på flera år? Kom igen Moderaterna släpp prestigen, låt oss bygga ut den förnybara energiproduktionen i Göteborg!

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00