Foto: Unsplash

Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris. Foto: Fredrik Hjerling

Elisabeth Valinder, regionchef Bris. Foto: Fredrik Hjerling

DEBATT: "Alla barn har rätt till stöd"

Flera kommuner i Västra Götaland är inte redo inför att barnkonventionen blir lag 1 januari. Det menar artikelförfattarna Magnus Jägerskog och Elisabeth Valinder från Bris.

  • Publicerad 11:35, 31 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Faktaruta

Barn kan varje dag kontakta Bris kuratorer kl. 14.00-21.00 på nummer 116 111, chatt eller mejl. Det är gratis och du är anonym. Varje vardag kan även vuxna med frågor om barn höra av sig på 077-150 50 50 klockan. 9.00-12.00.

En enkät som Bris gjort visar att många kommuner i Västra Götaland inte är redo inför att barnkonventionen blir lag 1 januari. För att lagen ska betyda något på riktigt för barn behöver alla samhällsaktörer nu göra sin del. Bris stöttar barn, mobiliserar samhället och sprider kunskap. Men vi klarar det inte ensamma.

Barn vittnar varje dag, året om, till Bris om hur deras rättigheter kränks och hur olika deras förutsättningar ser ut runt om i landet. Berättelserna om hur det är att vara barn i Sverige har under de senaste åren blivit allvarligare.
I höst har Bris frågat Sveriges kommuner hur rustade de är inför att barnkonventionen blir lag den 1 januari. Att barnrättsarbetet är igång i kommunerna är oerhört viktigt eftersom det är i kommunernas verksamhet som många av barnets rättigheter i praktiken tillgodoses.

Enkäten visade en dyster bild: Många har satsat på att kompetensutveckla sin personal men endast 1 av 10 kommuner har tillfört resurser eller öronmärkt medel för att arbeta med barnrättsperspektivet och ungefär hälften av kommunerna saknar en strategi för implementeringen av barnkonventionen i sina verksamheter.
Många kommuner i Västra Götaland uppger att de saknar en strategi för hur de ska implementera barnkonventionen. Samtidigt bor det 376 000 barn i länet.

Det är djupt oroväckande, för barn som mår dåligt kan inte vänta. På Bris får vi varje dag ta del av barns svåraste berättelser och innersta känslor, och deras beskrivningar av hur samhällets stöd brister. Och det är vår uppgift att förmedla barns röster vidare för att snabba på förändringen till ett samhälle som lever upp till barnkonventionen.

Som Sveriges nationella stödlinje för barn håller Bris öppet varje dag, året runt. Trycket i vår stödverksamhet kan vara högt, men steget till att få prata med Bris kuratorer är bara några knapptryck bort – och för att fylla ännu fler luckor jobbar vi nu på att förlänga öppettiderna även in på natten.

Våra förtroendevalda, volontärer och medlemmar arbetar ihärdigt med att sprida kunskap om barns situation och föra dialog med beslutsfattare inom kommuner och landsting. Bris utbildar och föreläser. Vi bedriver gruppstödsverksamhet för barn i särskilt utsatta situationer; för barn med erfarenhet av flykt, familjehemsplacerade barn och barn vars förälder tagit livet av sig.

Tillsammans stödjer vi barn i Sverige och rustar vuxna för att stärka barns situation, men som ideell organisation är vi helt beroende av de pengar vi får in från allmänheten, företag och offentliga bidrag. Utan er finns inget Bris som kan förmedla hopp och stöd när samhället sviker barn. Därför undrar vi - är ni med oss?

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

Närings, -kultur- och föreningsliv måste stöttas i krisen

Debatt KD och C De ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och de effekter det haft på samhället, har slagit hårt på näringslivet, arbetsmarknaden och kultur- och föreningslivet. måndag 29/6 15:41

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11