Debatt. "Även killar drabbas av ojämställdheten i skolan." Foto: Mostphotos/ Katja Kircher

Debatt: "Alla elever ska bemötas jämställt"

Skapa en tryggare skola för tjejer utan psykisk ohälsa, kroppshets och sexuella trakasserier. En viktig väg är att storsatsa på utbildning i jämställdhet av alla rektorer i Göteborg. Något som nu blir verklighet efter ett initiativ av Miljöpartiet skriver Bosse Parbring, Rebecka Forsberg och Karin Pleijel på Internationella kvinnodagen.

  • Publicerad 13:00, 8 mar 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Karin Pleijel (MP). Foto: Miljöpartiet Göteborg

8 mars uppmärksammas Internationella kvinnodagen och den kamp som kvinnor genom historien och än idag har drivit för ett jämställt samhälle. Kampen behöver föras på en mängd områden i samhället – inte minst skolan.

Undervisningen i klassrummet påverkas av hur elever blir bemötta och vilka förväntningar som finns på dem. Användandet av tjejer som ”stötdämpare” mellan stökiga killar i klassrummet och en kroppshets från det omgivande samhället gör att många flickor drabbas av psykisk ohälsa. Sexuella trakasserier och kränkningar ger dåliga förutsättningar för trygghet och studiero i skolan för tjejer och elever som bryter mot könsnormer. Elever som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck har svårt att känna sig trygga i skolan och tillgodogöra sig undervisningen. Detta måste förebyggas och aktivt motverkas.

Även killar drabbas av ojämställdheten i skolan. Låga förväntningar på killar och en utbredd antipluggkultur ger pojkar sämre förutsättningar för goda skolresultat.

För att alla elever ska kunna få bra förutsättningar för utveckling och lärande i skolan är det viktigt att de blir bemötta utifrån de individer de är – och inte utifrån om de är tjej eller kille, trans, icke-binär, har en funktionsnedsättning eller en hudfärg som bryter mot normen.

Därför vill vi i Miljöpartiet att skolorna ska stärka arbetet med jämställdhet, normkritik och mänskliga rättigheter. Vi vill särskilt göra en satsning på elevhälsans personal inom det här området. 

I Grundskolenämnden har på Miljöpartiet och Vänsterpartiet fått genom att alla skolor ska ha tillgång till kompetens för att kunna bedriva ett jämställdhetsarbete. Initiativet har lett till att alla rektorer nu genomgår en gedigen utbildning i jämställdhet i år.

Väldigt många skolor i Göteborg har fått kritik för bristande jämställdhetsarbete i Skolinspektionens senaste kvalitetsgranskning av stadens skolor. Det är inte så konstigt eftersom rektorerna tidigare inte har fått stöd. Nu får rektorerna det genom utbildningen och det är bra.

Men vi är oroade över att stödet framöver brister när grundskoleförvaltningen tvingas skära i den centrala budgeten på grund av det borgerliga styrets nedskärningsbudget. Skolornas jämställdhetsarbete kan inte bedrivas genom punktinsatser utan måste vara hållbart och långsiktigt.

I Alliansbudgeten har vi förgäves letat efter skrivningar om jämställdhet, normkritik och mänskliga rättigheter på skolområdet men kammat noll. Det verkar inte som att det borgerliga partierna vill prioritera jämställdhetsarbetet i Göteborgs skolor. Miljöpartiet kommer fortsätta att driva på för att Göteborgs elever ska bli bemötta jämställt och fritt från begränsande normer. 

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11