Omgivningen i Brunnsparken, med öppen droghandel, är oacceptabel skriver Axel Josefson och Nina Miskovsky (M). Foto: Mostphotos/Jesper Orrbeck

DEBATT: "Alliansen ska förstärka trygghetssatsningarna"

Alliansen tänker göra allt för att du som göteborgare ska känna dig trygg – både ute på gatorna, men också med vad som händer med dina skattepengar. Det skriver Axel Josefson (M), tillträdande kommunstyrelseordförande och Nina Miskovsky (M), tillträdande kommunalråd med ansvar för sociala frågor i ett debattinlägg.

  • Publicerad 09:00, 17 dec 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Göteborg ska vara en öppen och levande stad, där alla kan känna frihet, framtidstro och trygghet. Så är det inte i dag. På flera platser är det otryggt att vistas, både i våra förorter, men också i centrala stan. Vi har sju områden som av polisen som klassas som särskilt utsatta och i Brunnsparken, en knutpunkt som tusentals göteborgare passerar varje dag, kan många vittna om öppen droghandel. Andra har misshandlats och rånats på samma plats. Det är oacceptabelt och både som politiker och göteborgare har vi fått nog.

Läs också: "Göteborg ska vara en trygg stad för alla"

Från flera håll talas om att Alliansen, som efter årsskiftet tar över styret av staden, kommer rasera det trygghetsarbete som bedrivs i staden. Inget kan vara mer felaktigt. Vi har en mängd satsningar där fler trygghetskameror och ordningsvakter är några, att bygga om otrygga miljöer och på statligt håll avsätta pengar för fler poliser, är andra. Vi fortsätter också att avsätta pengar för att uppmuntra och stödja föreningars trygghetsfrämjande insatser och vi anser att fältgruppens och civilsamhällets uppsökande arbete som sker på kvällar och nätter fyller en viktig funktion. Vi tror också på en fortsatt nära samverkan mellan staden, polisen och lokalsamhället.

På många håll arbetas det väldigt bra och metodiskt för ökad trygghet, men när utvecklingen inte vänder behöver vi fråga oss om vi satsar skattepengar där de gör mest nytta. Som kommun har vi enligt lag ansvar för att genomföra vissa saker och det är där vi i Alliansen vill lägga vårt fokus. Alliansen tänker göra allt för att du som göteborgare ska känna dig trygg – både ute på gatorna, men också med vad som händer med dina skattepengar.

I vår budget, som kommer gälla under nästa år, förstärker vi trygghetssatsningarna inom staden, kampen mot hedersförtryck och våldsbejakande extremism och vi ökar stödet till utsatta kvinnor.

Göteborgsnöje

Clandestinofestivalen blir av – men senare i år

Nöje Flyttas fram Clandestinofestival flyttar – men bara några månader och förlänger in i hösten.torsdag 10/6 15:44

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00