Nya bilar. I januari såldes det 24 000 nya personbilar i Sverige. 20 000 av dessa var sådana som bara går att köra på bensin eller diesel. Något som upprör insändarskribenten Magnus Carlsson. Foto: Hansaworld

DEBATT: "Är nybilsköpare dumma i huvudet?"

I ett debattinlägg uppmanar gasbilsägaren Magnus Carlsson nybilsköpare att vända trenden och handla en miljösmart bil.

  • Publicerad 17:20, 13 apr 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Nybilsköpare! Vänd trenden och handla en miljösmart bil.

I januari såldes det 24 000 nya personbilar i Sverige. 20 000 av dessa var sådana som bara går att köra på bensin eller diesel. De flesta kommer att hålla i minst 15 år innan de skrotas.

En person som är i den goda ekonomiska situationen att hen har möjlighet att köpa eller leasa en ny bil har förmodligen en bra utbildning, ett välbetalt arbete eller ett lönsamt företag. Troligen hänger hen med i nutidens miljödebatt där bilismen spelar en stor roll.

Kanske har hen hört talas om bilar som går på förnybara drivmedel, biogas eller el. Likväl går 20 000 av dessa människor och skriver under köp eller leasingkontrakt på bilar som endast kan köras på fossila drivmedel.

Nybilsköpare har ett miljöansvar. Ni ska beställa bilar som är klimatsmarta och kan köras på mer än ett drivmedel. Detta för att nästa köpare i bilens livstid ska kunna köpa en klimatsmart begagnad bil till överkomligt pris. Detta är också viktigt om vi blir avspärrade. Då lär vi inte kunna köra på importerade, fossila drivmedel. Biogas och elström finns däremot inom landet.

Nybilsköpare! Visa nu att Ni trots allt har Ert sunda förnuft i behåll. Vänd trenden och handla en miljösmart bil. Är Ni osäkra på vad Ni ska köpa, låt den gamla rishögen rulla ett tag till, medan Ni funderar, hellre än att beställa ett nytt fordon med antik teknik.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG