Foto: Göteborgs Stad

DEBATT: "Att hålla budget borde inte vara kontroversiellt"

Göteborg står inför en enorm stadsutveckling de närmaste åren. Då är det extra viktigt att hålla koll på ekonomin. Att de borgerliga nu vill driva igenom bygget på Skeppsbron så att det blir en minusaffär på nära en miljard för Göteborgs skattebetalare är inte acceptabelt, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Shahbaz Khan (S).

  • Publicerad 09:15, 13 jun 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är mycket som ska hända. Det senaste året har vi sett en veritabel byggboom i Göteborg. Hela stadsdelar ska byggas ut och stora infrastrukturinvesteringar förverkligas. Planen för Skeppsbron med dess stora underjordiska parkeringsgarage är en väldigt komplicerad plan byggnadstekniskt. Det har gjort det svårt att exakt beräkna anläggningskostnaderna och det har tagit lång tid att komma fram till ett färdigt förslag.Det är tydligt att det begåtts misstag i projekteringen av Skeppsbron och att de höga ambitionerna i vissa delar varit orealistiska. Stadens förvaltningar har tagit lärdom av de erfarenheterna. Det finns idag en mycket mer noggrann process, inte minst när det gäller de ekonomiska beräkningarna.

Vi tog i februari initiativ för att stoppa underskottet för Skeppsbroplanen. Den är nu klar och visar att det med bibehållna kvaliteter ändå går att öka intäkterna rejält och på det viset minska totalkostnaden. Det är naturligtvis bra. Men trots det blir kostnaderna för Göteborgs skattebetalare över 800 miljoner kronor. Det är alldeles för mycket. Givetvis ska staden kunna investera i fina stadskvaliteter. Men det måste finnas någon sorts rimlighet i kostnaderna. Vi har därför lagt ett förslag om att ta fram en lösning som bättre håller budget. Vi menar att kostnaderna behöver skäras ner: även om det skulle betyda att man får stryka eller minska ner vissa delar. Läget och planen har fortfarande goda förutsättningar att bli ett fantastiskt tillskott i staden – men framförallt – bostäderna behövs i Göteborg.

Att ta fram ett alternativ där man håller budget borde inte vara ett kontroversiellt förslag. Tvärtom borde det vara en självklarhet för varje ansvarskännande politiker. Men av någon anledning vill inte de borgerliga göra detta. De vill inte veta hur ett förslag med rimliga kostnader skulle se ut. De föredrar istället att, utan närmare påseende, skicka en räkning till göteborgarna på över 800 miljoner kronor. Det kan tyckas vara en enkel väg ut. Men det är inte en ansvarsfull väg ut. Så får viktiga beslut och processer inte hanteras.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

Klassiska jazzklubben har dragit publik sedan 1978. I mer än 40 år har jazzklubben Neferititi lockat sin publik med artister långt utanför landets gränser. Men nu har den tvingats i konkurs. "Coronan knäckte klubben", säger verksamhetschef Tomas...måndag 6/4 10:38

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57