Antalet lägenheter blir inte fler med fri hyressättning, menar debattören Gunvor Svensson. Foto: Mostphotos

Debatt: Behåll modellen med förhandlade hyror

Debattören Gunvor Svensson vill värna den svenska modellen med förhandlade hyror.

  • Publicerad 14:36, 6 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Starka krafter, fastighetsägare och borgerliga partier, trycker på för att införa marknadshyror. Men man använder begreppet ”fri hyressättning”. Det skulle innebära att fastighetsägaren själv kan bestämma hyran utan att förhandla med representant för hyresgästen, så som man gör idag.

I november kommer EU att hålla ett toppmöte här i Göteborg och då lägga fram förslag om införande av marknadshyror.

Vilka konsekvenser skulle marknadshyror få? Jo, många människor skulle bli tvingade att flytta på grund av kraftigt höjda hyror. Särskilt hårt skulle de drabbas som bor i centrala/attraktiva områden. Skall bara de med tjocka plånböcker få bo i dessa områden? Segregationen skulle spädas på i stället för att minska. De med små ekonomiska marginaler skulle bli hänvisade till särskilda områden och hus = social housing.

Är det så vi vill ha det?

I grunden är det den stora bostadsbristen som är boven i dramat, men antalet lägenheter blir inte fler med fri hyressättning!

Det skulle också bli kostsamt för kommunerna, då behovet av ekonomiskt stöd skulle öka.

Så låt oss behålla ”den svenska modellen” med förhandlade hyror!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG