Kris. Redan har ett 40-tal fria förskolor i Göteborg aviserat en nedläggning skriver debattörerna. Foto: Olle Överby

DEBATT: "Beslutet en katastrof för friskolorna"

Politikernas beslut att införa ett bidragssystem som på ett bräde tar bort en stor del av bidragen till de fria förskolorna hotar att sätta uppemot 5 000 barn utan förskoleplatser. Det skriver Peter Andersson-Piltz, ordförande i både FSO Fria förskolor och föräldrakooperativet Snäckskalet tillsammans med Mimmi von Troil, vd FSO Fria förskolor i ett debattinlägg.

  • Publicerad 12:00, 6 okt 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Du har efter noggrant övervägande valt en fristående förskola för ditt barn. Ditt beslut är grundat på att du vill ge ditt barn de bästa pedagogerna, den bästa miljön, lagom stora barngrupper och att du får insyn och inflytande över verksamheten i förskolan. Kort sagt, du vill ge ditt barn bästa möjliga förutsättningar för hans eller hennes första steg på sitt livslånga lärande.

Plötsligt meddelar de styrande i Göteborg att de genom att drastiskt minska bidragen drar undan mattan för alla små fristående förskolor och ditt barn riskerar att förlora sin vardagstrygghet i den där fina och lugna fria förskolan du har valt. Plötsligt påverkar stadens spariver din vardag. Du tvingas ställa ditt barn i kö för en plats i den kommunala barnomsorgen, där du – om du har tur – kan få en plats om ett halvår, i en förskola som kanske ligger två mil hemifrån. Under tiden kanske du tvingas ta ledigt från jobbet för att din förskola inte överlevde kommunens besparingar och med kort varsel tvingades lägga ned.

En utopi? Nej, det här är en verklighet som hotar i Göteborg just nu. Politikerna har beslutat att införa ett bidragssystem som på ett bräde tar bort en stor del av bidragen – upp till 62 procent! – till de fria förskolorna och hotar att sätta uppemot 5 000 barn utan förskoleplatser.

Detta blir en ekonomisk katastrof för de fristående förskolorna, redan från den 1 januari 2019. Redan har ett 40-tal fria förskolor i Göteborg aviserat en nedläggning under det första halvåret nästa år om det nya bidragssystemet införs. Göteborgs Stad måste omedelbart riva upp detta ogenomtänkta beslut.