GRATIS. Tandvård upp till 24 år. Foto: Mostphotos

DEBATT: "Bra tänder ska inte vara en klassfråga"

Att tänderna ska vara en del av kroppen och ingå i den allmänna sjukförsäkringen är för Vänsterpartiet ett mål på sikt och att erbjuda fri tandvård för vissa grupper är ett steg på vägen! Så skriver i dag Eva Olofsson, (V) oppositionsråd och Lars-Erik Hansson, (V) ledamot i tandvårdsstyrelsen i ett debattinlägg.

  • Publicerad 09:10, 29 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

En majoritet av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen har i dagarna fattat beslut om att 24-åringars rätt till fri tandvård ska upphöra. Det är minst sagt anmärkningsvärt. Att sänka åldern för den fria tandvården ger en ”besparing” på 10 miljoner och kallas omfördelning. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna motsatte sig detta beslut medan de borgerliga tillsammans med Miljöpartiet och Sverigedemokraterna faktiskt valde att rösta igenom en försämring i tandvården för yngre personer.

Västra Götaland införde under den mandatperiod som Vänsterpartiet var med och styrde fri tandvård till det år du fyller 24. Detta beslut blev så framgångsrikt att det fattades ett nationellt beslut om att fri tandvård till 23 skulle gälla i hela landet. Målet för Vänsterpartiet är och har alltid varit att successivt höja åldern för fri tandvård eftersom vi vet att höga kostnader drabbar människor med lägst inkomst. Vi vet också att god tandhälsa i unga år ger en bättre tandhälsa genom hela livet.

Sedan tandvårdsmarknaden avreglerades har priserna på tandvård stigit. De höga kostnaderna för undersökning och behandling gör att de som tjänar minst besöker tandläkaren mer sällan eller helt avstår från tandläkarbesök. Vänsterpartiets utgångspunkt är att alla ska ha råd med friska tänder. Precis som att man kan gå till sjukvården oavsett om man är rik eller fattig så ska man kunna gå till tandläkaren. Det ska inte synas i munnen om man har hög eller låg inkomst. Det är dags för nästa stora sociala reform – ett riktigt högkostnadsskydd i tandvården.

Västra Götaland ska inte vara en region som på grund av nedskärningar och snålt satsade medel fasar ut reformer som är nödvändiga för många människor. Istället ska vi stå upp för jämlikhetsreformer som fri tandvård faktiskt är. Att tänderna ska vara en del av kroppen och ingå i den allmänna sjukförsäkringen är för Vänsterpartiet ett mål på sikt och att erbjuda fri tandvård för vissa grupper är ett steg på vägen!

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57