​stress. Hästar mår inte bra av att tävla, menar skribenten Olle Olsson. Foto: MOSTPHOTOS

DEBATT: "Döda myten om falska djurvänner"

Debattören Olle Olsson skriver att hästar är satta på jorden som egna individer och precis som vi människor vill de inte bli utnyttjade.

  • Publicerad 15:00, 18 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är en myt att människor som är aktiva inom ridsporten är djurvänner. Även om de själva tror på myten måste den utrotas. Hästar är satta på jorden som egna individer, precis som vi människor vill de inte bli utnyttjade.

Människor har i alla tider kämpat för sin egen frihet. Blod har spillts i kvinnokampen, medborgarrättsrörelsen och arbetarrörelsen. Då återstår frågan, när ska vi acceptera att djuren konstant ropar efter sin frihet? Skillnaden på de och oss är att vi måste föra kampen åt dem.

Det finns inget i evolutionen som skapat en individ, i detta fall hästen, för att ha någon annan på ryggen. Hästen är i grunden självständig, bara för att den är psykiskt nedbruten betyder det inte att hästen vill.

Nu kommer argumenten i huvudet på er läsare säkert att likna: ”Vi har alltid ridit”, ”Men alla andra djur som förtrycks då? Polishundar? Husdjur?” eller kanske något i stil med: ”Elitidrottare behandlar sina djur bättre än de flesta, rikta in dig på djuren som faktiskt lider”.

Kanske vill ni ifrågasätta min kunskap? Att djur slaktas, används av polisen eller avlas fram som husdjur är ett enormt problem. Men just nu håller vi oss till djuren som det inte pratas om, hästarna i ridsporten. Jag behöver inte mycket mer kunskap än den logiska utgångspunkten att hästarna finns till för oss människor. De finns till för sig själva.

Media har rapporterat flera gånger om dödsfall på banan, oförklarligt. Självklart handlar det om stress. Även om hästarna avlas fram för att prestera och vara tävlingsdjur så förändras inte de fundamentala behoven av att avnjuta gräs, stora ytor och sällskap av artfränder.

Förlåt hästmänniskor, men hade ni varit djurvänner hade ni inte använt era djur till sportevenemang som är så långt ifrån deras naturliga miljö. Men det är inte försent, strunta i barbariska evenemang som Gothenburg Horse Show och låt era hästar leva så naturligt som möjligt.

Stöd inte avel. Bli vegan, så ses vi i ett samhälle bortom djurförtrycket. Det är möjligt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG