9 maj är det dags att gå till valurnorna. Foto: Andrey Popov/Mostphotos

DEBATT: "En röst på Västlänksmotståndarna är en bortkastad röst"

Debattören Anders Högström bemöter signaturen "Cyklistväljaren" i en slutreplik på temat vad kommunala partier egentligen kan lova vad gäller Västlänken.

  • Publicerad 14:00, 27 maj 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Läs också: "Valfrågor avgörs av väljarna"

Cyklistväljaren väljer att beskriva min text i GöteborgDirekt nr 17 som att jag är ohederlig och har en beklämmande demokratisyn. Det tar jag på allvar. Inget är mig mer främmande!

Låt oss ta det steg för steg:

Västlänken skulle inte bli en valfråga om medierna gör sitt jobb. Det jobbet består i att med tillgängliga fakta beskriva att det inte går att riva upp det avtal som gäller om det Västsvenska paketet och att staten kommer att genomföra Västlänken, eftersom den är nödvändig för västsvensk järnvägs framtid. Det media behöver göra är att ställa frågan till de andra avtalsparterna samt ställa frågan HUR populistpartierna Kommunistiska Partiet, Sverigedemokraterna, Vägvalet och Demokraterna ska kunna uppfylla löftet att stoppa Västlänken om de får över 50 procent av rösterna i kommunvalet.

Resultatet blir att Göteborgspolitikerna inte har någon makt över denna fråga. Därför ljuger populistpartierna när de säger ”rösta på oss så stoppar vi Västlänken”. Att vallöften inte hålls om inte partier får majoritet – och inte så sällan när de fått majoritet – är sant. Men det är en annan sak.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Låt mig ta ett exempel. Vänsterpartiet i Göteborg går till val på löfte om sextimmars arbetsdag, till att börja med för vissa grupper. Det låter ju inte så rimligt att det blir verklighet. Men om Vänsterpartiet får egen majoritet kan de genomföra detta löfte i Göteborgs kommun. Inget hindrar dem. Och här har vi skillnaden. V kan genomföra sitt vallöfte om de får majoritet, eftersom det är en kommunal fråga som fullmäktige i Göteborg kan besluta om.

Västlänkens vara eller inte vara är en inte en fråga Göteborgs kommunfullmäktige kan besluta om. Alltså är det lögnaktigt att de fyra partierna går till val med löftet att stoppa Västlänken. Detta borde medierna upplysa väljarna om före valet. Det är det jag menar med ”om medierna gör sitt jobb”.

Varför är detta viktigt? Har man följt den här debatten under många ser man att för många är Västlänken hatad för att andra valfrågor får stå åt sidan. Det gäller skolan, förskolan, äldreomsorgen, bostadsbristen, kollektivtrafiken med flera frågor där Göteborg har stora utmaningar. Om dessa människor då lägger sin arga röst på ett av partierna som populistiskt nog driver Stopp för Västlänken som det absolut viktigaste vallöftet är det en helt bortkastad röst.

Detta ska alla väljare vara medvetna om. Och det tillhör demokratin.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Helgtips: Allt från hemskheter till humor

Nyheter Göteborg Direkt guidar dig till den bästa helgen Hyllade Tilde firar med releasekalas. Liseberg skrämmer vettet ur sina besökare. Marika Carlsson får publiken att skratta käkarna ur led. Dessutom Kulturnatta. Helgen är alltså späckad med...fredag 19/10 11:18

Dagens namn – 19 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!fredag 19/10 10:30

Bedrägeribrotten ökar kraftigt i Göteborg

Nyheter "Även vi här i region Väst ser att bedrägeribrotten ökar" I juni dömdes en man i Göteborg för id-kapning, ett brott som enligt polisen blir allt vanligare. Under första halvåret 2018 har hela 752 000 bedrägeribrott anmälts i landet.fredag 19/10 5:30

Kvinnor vinnare på arbetsmarknaden i Västra Götaland

Nyheter "Ett steg mot en mer jämställd arbetsmarknad" Kvinnorna är vinnarna när det kommer till att byta jobb i Västra Götaland. Trenden att fler över 50 får jobb håller i sig och ökar med 15 procent visar nya siffror från Trygghetsrådet.torsdag 18/10 17:01

Göteborgsforskare söker svar på Mars

Nyheter Kan hjälpa framtida resor Det finns många frågor som saknar svar när det gäller den röda planeten Mars. Men nu hoppas göteborgsforskaren Andreas Johnsson finna svaret på några.torsdag 18/10 13:30

Dagens namn – 18 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!torsdag 18/10 10:30

Apglädjen: Goeldisapan tillbaka i regnskogen

Nyheter FILM Goeldisapan som försvann från Universeum och sedan hittades på Mcdonalds i Västra Frölunda har nu konstaterats helt frisk och får nu återvända till sitt gamla hem inne i Universeums regnskog.torsdag 18/10 9:50

Fortsatt fritt fram för skolfoto i Göteborg

Nyheter Varje enskild rektor bestämmer. Flera kommuner har beslutat att inte tillåta skolfotografering efter införandet av GDPR. Men för skolorna i Göteborg är det fortfarande fritt fram.torsdag 18/10 5:30

Dagens namn – 17 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!onsdag 17/10 10:30

Vi är GBG

    Vi är GBG