9 maj är det dags att gå till valurnorna. Foto: Andrey Popov/Mostphotos

DEBATT: "En röst på Västlänksmotståndarna är en bortkastad röst"

Debattören Anders Högström bemöter signaturen "Cyklistväljaren" i en slutreplik på temat vad kommunala partier egentligen kan lova vad gäller Västlänken.

  • Publicerad 14:00, 27 maj 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Läs också: "Valfrågor avgörs av väljarna"

Cyklistväljaren väljer att beskriva min text i GöteborgDirekt nr 17 som att jag är ohederlig och har en beklämmande demokratisyn. Det tar jag på allvar. Inget är mig mer främmande!

Låt oss ta det steg för steg:

Västlänken skulle inte bli en valfråga om medierna gör sitt jobb. Det jobbet består i att med tillgängliga fakta beskriva att det inte går att riva upp det avtal som gäller om det Västsvenska paketet och att staten kommer att genomföra Västlänken, eftersom den är nödvändig för västsvensk järnvägs framtid. Det media behöver göra är att ställa frågan till de andra avtalsparterna samt ställa frågan HUR populistpartierna Kommunistiska Partiet, Sverigedemokraterna, Vägvalet och Demokraterna ska kunna uppfylla löftet att stoppa Västlänken om de får över 50 procent av rösterna i kommunvalet.

Resultatet blir att Göteborgspolitikerna inte har någon makt över denna fråga. Därför ljuger populistpartierna när de säger ”rösta på oss så stoppar vi Västlänken”. Att vallöften inte hålls om inte partier får majoritet – och inte så sällan när de fått majoritet – är sant. Men det är en annan sak.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Låt mig ta ett exempel. Vänsterpartiet i Göteborg går till val på löfte om sextimmars arbetsdag, till att börja med för vissa grupper. Det låter ju inte så rimligt att det blir verklighet. Men om Vänsterpartiet får egen majoritet kan de genomföra detta löfte i Göteborgs kommun. Inget hindrar dem. Och här har vi skillnaden. V kan genomföra sitt vallöfte om de får majoritet, eftersom det är en kommunal fråga som fullmäktige i Göteborg kan besluta om.

Västlänkens vara eller inte vara är en inte en fråga Göteborgs kommunfullmäktige kan besluta om. Alltså är det lögnaktigt att de fyra partierna går till val med löftet att stoppa Västlänken. Detta borde medierna upplysa väljarna om före valet. Det är det jag menar med ”om medierna gör sitt jobb”.

Varför är detta viktigt? Har man följt den här debatten under många ser man att för många är Västlänken hatad för att andra valfrågor får stå åt sidan. Det gäller skolan, förskolan, äldreomsorgen, bostadsbristen, kollektivtrafiken med flera frågor där Göteborg har stora utmaningar. Om dessa människor då lägger sin arga röst på ett av partierna som populistiskt nog driver Stopp för Västlänken som det absolut viktigaste vallöftet är det en helt bortkastad röst.

Detta ska alla väljare vara medvetna om. Och det tillhör demokratin.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Som planerat: Då öppnar Götatunneln igen

Nyheter Nästa stora trafikavstängning väntar Efter 25 veckors enkelriktning – den 17 december öppnar Götatunneln åter igen upp för trafik i båda riktningarna.måndag 10/12 5:30

Göteborgska lussekatten – vad är grejen?

Nyheter Holländskt djävulsbakverk Saffran i lussekatten – en vattendelare. I stora delar av landet kanske en självklarhet. Men inte i Göteborg. Varför?lördag 8/12 12:06

Krav på lättare regler för alkoholtillstånd

Nyheter Skulle gynna kulturföreningar Att kulturföreningar lättare borde få alkoholtillstånd skriver många göteborgare under på. 835 stycken närmare bestämt. Nu ska frågan tas upp i social resursnämnd.lördag 8/12 6:30

Göteborgs lilla filmfestival klar med sitt program

Nyheter Filmfest för de yngsta i januari Det är inte bara Göteborgs filmfestival som håller hov i januari. Med start den 17 januari vankas också filmfestival i fyra dagar för stadens yngsta medborgare.fredag 7/12 16:54

Torsk på Västkusten – tillbaka igen

Nyheter "En uppmuntrande upptäckt" Den hotade västkust-torsken kan vara på väg tillbaka. Det visar en ny undersökning som nu gett positiva och hoppfulla resultat. "Det här visar på behovet av uthållighet i arbetet", säger forskaren...fredag 7/12 13:30

Tipsen för den bästa Göteborgshelgen

Nyheter Julshow eller magiska under…? Ordlös nycirkus eller ljuvt larmig popmusik? Nöjeshelgen erbjuder mycket. Göteborg Direkts helgtipset visar vägen.fredag 7/12 11:50

Dagens namn – 7 december

Nyheter FILM Glöm för guds skull inte att gratulera denna änglalika person i dag.fredag 7/12 11:00

Vi är GBG

    Vi är GBG