Foto: Kzenon

DEBATT: "Fel göra partipolitik av LOV"

Debattören Ulf Granath tycker inte att Kristdemokraterna är bättre på Lagen om valfrihet, LOV, än andra partier. Istället ska man se till brukaren och inte göra partipolitik av saken skriver han i ett debattinlägg.

  • Publicerad 12:13, 24 jun 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Beträffande valfriheten inom hemtjänsten så är det ju något som gäller i Göteborgs kommun och som kommunfullmäktige har beslutat. Denna tjänst förkortas LOV. 9 300 personer i Göteborg har nu rätt att välja kommunal eller privat hemtjänst. Denna hemtjänst gäller från första februari 2018. Detta har tidningen Göteborgdirekt haft en artikel om nu i början av året. En mycket bra artikel.

När man går på SPF:s möten här i Torslanda och som har pågått ett tag så får man bara höra hur krångligt detta har blivit med LOV. Personen som ingår i ett pensionärsråd och representerar SPF framför hur bra det politiska partiet KD hanterar detta och äldrefrågor. Jag har framfört på ett möte, att SPF är partipolitiskt obundet och man får därför vara lite försiktig hur man framför rapporter. Man får naturligtvis sympatisera med vilket politiskt parti man vill.

Två privata hemtjänstutförande har hittills blivit godkända på Hisingen. Att det inte är fler beror på att de röd-gröna krånglar till och gör det besvärligt enligt nämnda person ovan. Det är bra för alla parter att det skall vara ordning, reda och kvalité, det skall vi vara glada för.

Det finns alltså många fördelar med detta förslag genom att det är en ganska bred valfrihet. Det skall alltså ställas samma krav på kommunala som den privata hemtjänsten. Profiten är inte det som avgör. Det blir större valfrihet inom hemtjänsten.

Friheten att välja utförare till hemtjänsten kommer att bli mycket avgörande. Vem som skall utföra hemtjänsten är också mycket flexibel. Vad som är viktigt är att detta blir bra för alla parter. Att de politiska partiernas vilja till att det blir bra är nog ingen som tvivlar på.

Att göra partipolitik av detta är i grunden fel. KD är inte bättre än de övriga partierna på detta. Det är enligt min mening mycket naivt att tycka något annat. Då är man inte särskilt seriös. Utan kanske mest en pratbubbla. De 140 äldre som skall välja hoppas naturligtvis på att gör ett bra val och att man blir nöjd och trygg.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11