Nedläggningshotad. Måsen Livs är Vrångös enda livsmedelsbutik och öborna har nu upprättat en protestlista. Foto: Dino Soldin/Byrd

Debatt: "Finn en laglig lösning för Vrångös enda matbutik"

Stängs butiken trasas det ömtåliga nätverk av verksamheter och kommunala investeringar som gjort Vrångö till en året-runt-ö sönder. Det menar artikelförfattaren Karin Greenberg Gelotte (S).

  • Publicerad 15:09, 28 feb 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vrångös enda livsmedelsaffär hotas av nedläggning. Stadsbyggnadskontoret väljer att tillämpa plan- och bygglagen fyrkantigt och kräver vid vite att butiksägaren river tillbyggnader som är nödvändiga för verksamheten, men uppförts utan bygglov.

Rivningskravet gäller Vrångöbornas vindskyddade postfack. en inklädd container för godsmottagning och hantering av sådant som blåser bort om det inte skyddas, samt två mindre bodar.

Den ena innehåller emballage som enligt Miljöförvaltningen inte får förvaras i butiken och som enligt Räddningstjänsten inte får förvaras oskyddat. Den andra boden används för vinterförvaring av maskiner som används på sommaren.

Stadsbyggnadskontoret hävdar att butiken ”ligger inom riksintresse för kulturminnesvård” samt att ”strandskydd råder över delar av fastigheten.”

Det stämmer, som kartstudie, men inte med verkligheten. Vrångös enda livsmedelsaffär stör inget riksintresse för kulturminnesvård och inkräktar inte på något strandskydd.
Butiken ligger på en asfalterad kajplan, finansierad av Göteborgs stad och invigd av kungen 2004.

Stängs butiken trasas det ömtåliga nätverk av verksamheter och kommunala investeringar som gjort Vrångö till en året-runt-ö sönder.

Varför tar inte Stadsbyggnadskontoret sitt ansvar och gör en ny detaljplan anpassad till den verklighet med näringsverksamhet som idag pågår och genererar både skatteintäkter och arbetstillfällen?

Vid byggnadsnämndens senaste sammanträde bordlades ärendet av politikerna.

Vi som behöver en livsmedelsbutik på Vrångö håller andan.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20