De som arbetar på Vuxenenheten Angered möter dagligen den nya hemlöshetens ansikten. Foto: Mostphotos

DEBATT: Fokus på invånarnas behov snarare än kortsiktiga besparingar

Artikeln handlar om det stora budgetunderskott som stadsdelen Angered dras med, och delar av ledningen ger sin bild av orsaker och lösningar på problemet. Vi anser att den bild som förmedlas är förenklad och missvisande.

  • Publicerad 17:30, 8 mar 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Läs också: Kris: Angered backar över fyra miljoner – bara i januari
 
Vi som arbetar på Vuxenenheten Angered möter dagligen den nya hemlöshetens ansikten. De kommer till oss som en sista utväg när de inte vet var de ska sova kommande natt. Det handlar om människor som inte har någon social problematik utöver att de saknar bostad. Ofta befinner de sig ändock i beklämmande situationer där hemlösheten är ett problem bland flera. Vi pratar om människor som mår så pass psykiskt dåligt av sin situation att de hotar att ta sitt liv om de inte får hjälp med boende. Vi pratar om nyförlösta kvinnor som kommer till vår jour direkt från BB för att de saknar bostad. Det är familjer med svårt sjuka barn där sjukvården inte vet hur de ska kunna hjälpa, när familjen saknar bostad. Desperata nyskilda människor som vill flytta ifrån sin före detta partner för att undvika en konfliktfylld miljö. Det är unga människor som ser en kriminell karriär som en lösning i en desperat situation av hemlöshet och arbetslöshet. Ja, listan kan göras lång.
 
Att som socialsekreterare ge avslag på ansökan om boende till människor är många gånger tungt. Dagligen möter vi arga, ledsna och uppgivna människor. Dagligen upprepar vi att det dessvärre inte ligger på socialtjänstens bord att ordna boende för människor som ”enbart” är drabbade av den allmänna bostadsbristen. SDF Angered erbjuder invånarna en omfattande boenderådgivning för att vägleda bostadslösa människor. Vi hänvisar människor att söka lägenheter långt utanför Göteborg, där bostadskön inte är så lång. För på Boplats är kötiden flera år.
 
Om våra chefer och politiker tror att vi i dessa lägen väljer att frångå våra riktlinjer och ändå ”erbjuda bostad trots att socialtjänsten inte är en bostadsförmedling”, kanske för att vi är unga/oerfarna eller inte klarar av att säga nej, så tror de fel. Vi är extremt restriktiva i den här stadsdelen, det delas inte ut en enda plats på vandrarhem eller andra boendelösningar i onödan. Däremot har socialtjänsten det yttersta ansvaret att undanröja nöd för invånarna, det går inte att budgetera bort.
 
Så när våra chefer apropå det ansträngda budgetläget lyfter fram oerfarna handläggare och ”att göra saker och ting annorlunda” så blir vi uppriktigt sagt bekymrade. Delar vi inte samma bild av problemet? Är det bara vi som ser att man behöver vända blicken ut från organisationen snarare än in?
 
Om någon skulle fråga oss om hur vår analys av läget ser ut, så skulle vi säga att de miljoner stadsdelen nu ligger back är notan för år av misslyckad välfärdspolitik, där segregation och ojämlikhet i livsvillkor ökat och där allt fler människor är trångbodda eller helt bostadslösa. I kölvattnet av det ökar även andra former av social problematik. Hur bra vi socialsekreterare än jobbar för att spara in på utgifterna i det lilla, så kvarstår ett av de stora grundproblemen: det finns inte tillräckligt med bostäder.
 
Utifrån detta finns det enligt vår mening anledning att problematisera bilden av budgetunderskottet och vilka möjligheter vi har att genom besparingar åtgärda det på lokal nivå. Vi som arbetar i Angered ser nu med oro på hur man försöker komma tillrätta med budgeten genom nedskärningar snarare än politiska satsningar. Det tror vi på sikt riskerar att ytterliga öka notan för stadsdelen genom att de sociala problemen med bostadsproblematik, barn som far illa, missbruk, psykisk ohälsa och kriminalitet förvärras. Så vid budgetmötet på Grand hotell i Alingsås, hoppas vi att fokus blir på invånarnas behov snarare än kortsiktiga besparingar.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG