Arabiska. Insändarskribenten anser att arabiska språket är kvalificerat för att stå bredvid andra valfria språk i skolorna.

Debatt: Fördelar med att lära sig arabiska i skolan

Insändarskribenten Ali Albasha konstaterar att arabiska har blivit det näst största språket i Sverige och frågar sig varför Göteborgs kommun inte anser att det ska vara ett valfritt språk i skolan.

  • Publicerad 14:58, 20 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Arabiska innehåller 12 300 000 icke-repeterande ord (Wikipedia), som kan beskriva allt i olika format.

Varför anser inte Göteborgs kommun att arabiska är ett valfritt språk i skolor tillsammans med franska, tyska och spanska? Enligt den senaste statistiken från Mikael Parkvall, en lingvist på Stockholms universitet (SR, april 2016) har arabiska språket blivit det näst största språket i Sverige. Det ökar behovet av att lära sig arabiska.

Under samtal med tjänstemännen för Migrationsverket, arbetsförmedlingen och socialmyndigheten, eller med lärare på skolor eller elever med sina arabiska klasskamrater, fann man att det finns ett intresse och en allmän inställning att veta åtminstone något på arabiska som lite ordförråd och korta fraser. Om det erbjuds som andra språks ämne i skolarna så skulle det vara till allas fördel.

Varför är arabiska viktigt? Arabiska är ett av de sex officiella språken i Förenta nationerna förutom kinesiska, engelska, franska, ryska och spanska. Det erkändes som ett officiellt språk vid FN 1974.

Arabiska innehåller 12 300 000 icke-repeterande ord (Wikipedia), som kan beskriva allt i olika format. Medan det engelska språket innehåller 600 000 ord. Arabiska talas av mer än 422 miljoner människor (SCRIBD webbsida). Arabiska i historien har påverkat turkiska, persiska, kurdiska, urdu och några andra afrikanska språk.

Arabiska är ett officiellt språk i 22 länder (enligt arabiska förbundet), och ett andra officiella språk i andra fem länder anser. Medan engelska är officiellt i 34 länder och 20 provinser, och franska i 29 länder.

Fördelar med att lära sig arabiska i Göteborg: Studenter kan få fler poäng med bredare val, utöka sin omfattning med de nya arabiska talande klasskamraterna och utveckla sin förståelse för kulturer av Sham Levant, Irak, Gulf GCC, Egypten och Marocko.

Tillvägagångsförmåga att etablera affärer i de arabisktalande GCC-oljerika länderna, som anses vara en av de bästa köparna av svenska produktioner. Det bidrar till att öppna filialer av svenska företag där och skapa fler jobb.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG