KONTROLLPUNKT. Deltavägen har fått en av de nya bågarna. Till slut. Foto: Lina Persson

DEBATT: Fyra förlorade år med Anna Johansson

Moderaternas Jonas Ransgård och Lars-Arne Johansson är i ett debattinlägg inte imponerade över Anna Johanssons (S) handläggning av Backaundantaget. "Det har gått ytterligare 19 månader. Det är valår igen. Nu tycker Anna Johansson (S) att det är dags att införa undantaget."

  • Publicerad 10:30, 11 maj 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I dagarna började det s k Backaundantaget från trängselskatt att gälla.

I media har sparkade infrastrukturministern Anna Johansson (S) berömt sig själv för införandet. Sanningen är istället att hon och socialdemokraterna försenat det hela i hela fyra år och förkastat den lösning som de boende prioriterat.

I februari 2013 tog Alliansen i Göteborg initiativ till en utredning med syftet att presentera alternativ till placeringen av betalstationer längs E6:an vid Backa/Bäckebol. Månaden efter ställde sig kommunfullmäktige bakom att begära en sådan utredning av Styrgruppen för Västsvenska paketet. Utredningen lades upp brett och i dialog med de boende i Backa diskuterades 16 varianter på undantag som redovisades i februari 2014. I april 2014 förordade Styrgruppen för Västsvenska paketet att ett undantag för boende och företagare i Backa på Hisingen skulle införas. Bilägare i Backa, Bäckebol, Tagene och Kärra föreslogs slippa betala trängselskatt när de passerar betalstationerna som finns mellan Backa och E6 respektive Tagene. Detta alternativ var det som föredragits i dialog med de boende.

Den 14 augusti 2014 besökte kommunalråden Johan Nyhus (S) och Jonas Ransgård (M) tillsammans med Backautredningens Per Bergström Jonsson finansminister Anders Borg (M) i Stockholm. Efter mötet stod det klart att finansdepartementet förordade Göteborgs förslag och en remiss gick snabbt ut till berörda parter där undantaget föreslogs införas redan den 1 januari 2015. Före valet lovade också socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson att undantaget skulle införas.

Tvärstopp när (S) vann valet 2014

Tyvärr förlorade Alliansen valet.

Undantaget infördes inte.

Redan den 2 december tog Anna Johansson (S) avstånd från tidigare löften.

Hon meddelade då att backaborna inte skulle slippa trängselskatt från årsskiftet när de åker till sitt köpcenter för att handla.

Frågan skulle först utredas av finansdepartementet.

”Vi har lovat att göra undantag för de boende i Backa, men vi har faktiskt inte lovat någon förändring redan från 1 januari 2015”, sade Anna Johansson (S) och tillade: ”Min bedömning är att vi hinner utreda frågan under 2015, men jag har inte fått någon lägesrapport ännu.”

Sedan dess har Alliansen arbetat för att få undantaget genomfört. Regeringen har förkastat det alternativ som boende i Backa och Göteborgs kommunfullmäktige förordade och istället utrett ett annat alternativ som kräver ett antal ytterligare kontrollstationer.

Den 19 oktober 2016 beslutade Riksdagen om undantag från trängselskatt för Backaområdet i Göteborg. Beskattning vid betalstationerna Södra Tagenevägen, Skälltorpsvägen, Backadalen, Tingstadsmotet avfart E6 och Tingstadsvägen kommer att ske endast vid genomfartstrafik inom Backaområdet. Riksdagens beslut innebar också att regeringen bestämmer vilken dag lagändringarna ska träda i kraft.

Det har gått ytterligare 19 månader. Det är valår igen.

Nu tycker Anna Johansson (S) att det är dags att införa undantaget.

Snabbt är inte ordet som ligger närmast till hands.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG