Foto: Alliansen/Black Ribbon

DEBATT: Glöm inte diktaturernas offer

En majoritet i kommunstyrelsen har beslutat att Göteborg ska högtidlighålla ”Black Ribbon Day” med start 2018. Initiativtagarna, Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) förklarar i ett debattinlägg varför dagen är så viktigt.

  • Publicerad 09:15, 2 maj 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Europaparlamentet har utsett den 23 augusti till europeisk minnesdag för alla offer för totalitära och auktoritära regimer – ”The European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism”, även kallad ”Black Ribbon Day”. Syftet är att hedra dessa offer med värdighet och opartiskhet. Valet av den 23 augusti beror på att det var då år 1939 som Molotov-Ribbentrop-pakten skrevs under. Pakten föranledde anfallet på Polen och andra världskrigets utbrott, med fruktansvärda konsekvenser.

På Alliansens förslag har en majoritet i Kommunstyrelsen beslutat att Göteborg ska högtidlighålla ”Black Ribbon Day” med start 2018. Planerna innefattar en temakväll för allmänheten på Stadsbibliotekets trappscen. En utställning av Forum för levande historia ställs ut på Frölunda kulturhus ”Gulag – Det farfar inte berättade” 20 augusti – 16 september 2018 och skolklasser bjuds in.

Inom staden finns också ett kontinuerligt arbete genom verksamheten Levande historia. Levande historias viktigaste uppgift är att utifrån historiska erfarenheter stödja satsningar för skolning av ungdomar i demokrati med respekt för alla människors lika och okränkbara värde. Andra uppgifter är att motverka fördomar, totalitära ideologier samt upplysa om brott mot mänskligheten som skett och sker under olika politiska system. En fundamental utgångspunkt för arbetet utgörs av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Det är nödvändigt att ha kunskap om det förflutna för att kunna forma framtiden. Avskyvärda brott mot mänskliga fri- och rättigheter får därför aldrig glömmas.

Högtidlighållandet av ”Black Ribbon Day” är en påminnelse om vad som kan hända om en demokrati faller och våra mänskliga rättigheter kränks. Runt om i världen hålls manifestationer denna dag. ”Black Ribbon Day” är en sorgedag för dem som fallit offer för totalitära och auktoritära regimer. Det är ett sätt att visa respekt för alla de göteborgare som flytt från totalitära regimer och upplysa andra om vad som fortfarande sker runt om i vår värld.

Vi får aldrig glömma vad totalitära styren är kapabla till. Demokratin och respekten för mänskliga rättigheter är inte given utan måste förklaras och försvaras i varje generation.

Högtidlighållandet av diktaturernas offer är en del i detta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG