Foto: Joakim Fransson

DEBATT: "Gör närsjukhuset till ett specialistcentrum för kvinnor"

Liberalerna vill göra Angereds Närsjukhus till ett specialistcentrum inom kvinnosjukvård. Angereds Närsjukhus, med sin placering i nordöstra Göteborg, är speciellt lämpligt för att utveckla kvinnosjukvård som en spetsverksamhet. Det skriver Helena Holmberg (L), ordförande Angereds Närsjukhus, i ett debattinlägg.

  • Publicerad 09:40, 31 aug 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Kvinnors hälsa är en frihetsfråga. Kvinnors liv begränsas bland annat av komplikationer efter förlossning, mensrelaterade besvär och cellförändringar som riskerar att leda till livmodershalscancer. Behovet av att utveckla den öppna specialiserade gynekologin är stort.

I nordöstra Göteborg lever dessutom många kvinnor och flickor under hedersförtryck och utan reell makt över den egna kroppen. Här förekommer gynekologiska besvär som läkare på andra håll träffar på mycket sällan, som svampinfektioner, tidigt klimakterium och effekter av D-vitaminbrist. I mötet med vården visar det sig också att många kvinnor saknar elementär kunskap om den egna kroppen.

Liberalerna vill göra Angereds Närsjukhus till ett specialistcentrum inom kvinnosjukvård. Angereds Närsjukhus, med sin placering i nordöstra Göteborg, är speciellt lämpligt för att utveckla kvinnosjukvård som en spetsverksamhet.

För att vi ska kunna tillgodose behovet av god hälso- och sjukvård för regionens kvinnor måste antalet gynekologer bli fler. Vi måste skapa attraktiva arbetsplatser och goda arbetsvillkor. Jag är övertygad om att en satsning på ett specialistcentrum, med stora möjligheter för medarbetarna till utveckling, forskning och att arbeta på spetsen av sin kompetens, skulle göra Angered till en attraktiv arbetsplats och locka fler specialister inom kvinnosjukvård till sjukhuset. Det tjänar alla regionens kvinnor på.

Vi vill att sjukhuset ska få ett ökat uppdrag att ge planerad specialistvård för kvinnor i Göteborgsområdet, men vi lyfter också möjligheten att ge sjukhuset regionuppdrag med högspecialiserad gynekologisk vård inom vissa områden.

En viktig del av Angereds Närsjukhus spetsuppdrag inom kvinnosjukvården är den nyöppnade Vulvamottagningen. Mottagningen arbetar med kvinnor som lider av problem efter kvinnlig könsstympning utifrån insikten att könsstympning påverkar en kvinnas kropp men också den psykiska hälsan och hela det sociala sammanhanget. På vulvamottagningen finns inte bara medicinsk kompetens, utan också psykologisk och social kompetens och vi vill också knyta ett tydligt informationsuppdrag till verksamheten.

Den satsning som Liberalerna föreslår innebär en förstärkning av de personella resurserna, men också att mer resurser skapas för forskning, verksamhetsutveckling och informationsinsatser på Angereds Närsjukhus inom området kvinnosjukvård. Det är en satsning på att utveckla en spännande arbetsplats med ett viktigt uppdrag. Men framförallt är det en satsning på flickors och kvinnors frihet.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11