KYLIGT VÄRRE. Enligt Social resursförvaltning ökar hemlösheten bland Göteborgs barnfamiljer. Foto: MOSTPHOTOS

Debatt: Göteborg har blivit kallt

I en debattartikel skriver oppositionsrådet Göteborg David Lega (KD) att Göteborg blivit kallt och kan bättre. "I mitt Göteborg ska alla barn ha en trygg tillvaro som gör att de växer till trygga människor utifrån sina förmågor och förutsättningar."

  • Publicerad 09:10, 16 jan 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I slutet av förra året kom en slående rapport från Socialstyrelsen med skrämmande siffror. Den visar att det är minst 24 000 barn som berörs av hemlöshet.

Idag ligger kylan över Göteborg. Göteborg är kallt, men det är extra kallt för de familjer som inte har ett tryggt hem att komma hem till. Enligt Social resursförvaltning ökar hemlösheten bland Göteborgs barnfamiljer.

Under fjolårets tre första kvartal lade Göteborgs stad nästan 77 miljoner kronor på tillfälliga boendelösningar.

2015 antog Göteborgs kommunfullmäktige en kommunal strategi mot hemlöshet. Strategin syfte var att barnfamiljer skulle få hjälp och stöd för att inte hamna i hemlöshet. Tyvärr har effekten blivit den motsatta. 100 hemlösa familjer är 100 för mycket. Ett barn som inte känner hemmets trygga vrå är ett barn för mycket.

Göteborg kan bättre.

Vi måste rikta ett mer aktivt stöd till de familjer som är drabbade, men även till de civila organisationer som idag gör ett fantastiskt arbete för utsatta familjer. Tillsammans kan vi ta tillvara på deras kompetens för att se till att barnperspektivet bejakas i varje fråga som berör hemlöshet.

Göteborg kan bättre.

Jag vill inte se fler strategier som inte uppnås. Jag vill hellre se en konkret förändring där barnen är i fokus. Att det rödgröna styret i Göteborg inte har lyckats stoppa den negativa utvecklingen gällande hemlöshet bland barnfamiljer är en skam för den här staden.

I mitt Göteborg ska alla barn ha en trygg tillvaro som gör att de växer till trygga människor utifrån sina förmågor och förutsättningar.

Det är nog. Göteborg kan bättre.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00