KYLIGT VÄRRE. Enligt Social resursförvaltning ökar hemlösheten bland Göteborgs barnfamiljer. Foto: MOSTPHOTOS

Debatt: Göteborg har blivit kallt

I en debattartikel skriver oppositionsrådet Göteborg David Lega (KD) att Göteborg blivit kallt och kan bättre. "I mitt Göteborg ska alla barn ha en trygg tillvaro som gör att de växer till trygga människor utifrån sina förmågor och förutsättningar."

  • Publicerad 09:10, 16 jan 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I slutet av förra året kom en slående rapport från Socialstyrelsen med skrämmande siffror. Den visar att det är minst 24 000 barn som berörs av hemlöshet.

Idag ligger kylan över Göteborg. Göteborg är kallt, men det är extra kallt för de familjer som inte har ett tryggt hem att komma hem till. Enligt Social resursförvaltning ökar hemlösheten bland Göteborgs barnfamiljer.

Under fjolårets tre första kvartal lade Göteborgs stad nästan 77 miljoner kronor på tillfälliga boendelösningar.

2015 antog Göteborgs kommunfullmäktige en kommunal strategi mot hemlöshet. Strategin syfte var att barnfamiljer skulle få hjälp och stöd för att inte hamna i hemlöshet. Tyvärr har effekten blivit den motsatta. 100 hemlösa familjer är 100 för mycket. Ett barn som inte känner hemmets trygga vrå är ett barn för mycket.

Göteborg kan bättre.

Vi måste rikta ett mer aktivt stöd till de familjer som är drabbade, men även till de civila organisationer som idag gör ett fantastiskt arbete för utsatta familjer. Tillsammans kan vi ta tillvara på deras kompetens för att se till att barnperspektivet bejakas i varje fråga som berör hemlöshet.

Göteborg kan bättre.

Jag vill inte se fler strategier som inte uppnås. Jag vill hellre se en konkret förändring där barnen är i fokus. Att det rödgröna styret i Göteborg inte har lyckats stoppa den negativa utvecklingen gällande hemlöshet bland barnfamiljer är en skam för den här staden.

I mitt Göteborg ska alla barn ha en trygg tillvaro som gör att de växer till trygga människor utifrån sina förmågor och förutsättningar.

Det är nog. Göteborg kan bättre.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20