Gråberget. ”I alla tider har människor sökt sig upp på berget för att njuta av utsikten. Det här vill politikerna nu exploatera och privatisera”, enligt debattörerna. Foto: illustration: stadsbygg-nadskontoret

Debatt: Få tillåts förstöra för så många

Debattörerna Monika Larsson och Birgitta Sjölund vill bevara Gråberget i Majorna som en utsiktsplats för alla. "Göteborg använder sitt planmonopol för att se till byggherrens lönsamhet i stället för att värna värdefull stadsmiljö och se till det gemensamma bästa", skriver de.

  • Publicerad 13:30, 18 dec 2017

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I Majorna finns ett berg, Gråberget där man några trappsteg upp från Mariaplan har en hänförande utsikt över Majornas och Kungsladugårds taklandskap, hamninloppet och öppningen ut mot havet.

I alla tider har människor sökt sig upp på berget för att njuta av utsikten. Det vittnar gångstigar och förfallna trappor runt berget om. Det här vill politikerna nu exploatera och privatisera.

Det sprängs och mäts ut på flera ställen på Gråberget och snart står den lilla smala branta bergssluttningen vid Ärlegatan i tur. Sluttningen vetter mot sydväst och berget är ofta solbelyst och bjuder på magnifika solnedgångar. Här planeras för fyrtio dyra bostadsrätter.

Har Göteborg råd att göra sig av med kulturhistoriskt värdefull stadsmiljö med höga ekologiska och sociala värden?

Det magnifika utsiktsläget uppe på berget går förlorat. Berget läggs i skugga och i stället för orörd natur ligger där gigantiska huskroppar.

I det lilla mellanrummet mellan huskropparna går det fortfarande att se en skymt av hamninlopp, dit planerar man bygga en ny privat trappa för bostadsrättsinnehavarna.

Är inte utsikten för alla? Det är cyniskt att Göteborg använder sitt planmonopol för att se till byggherrens lönsamhet i stället för att värna värdefull stadsmiljö och se till det gemensamma bästa.

Att spränga bort berg och ta ner träd är en oåterkallelig åtgärd. Det kan aldrig göras ogjort. Det är en åtgärd där lättheten med vilken den utförs inte står i proportion till konsekvenserna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG