Foto: Magnus Fyhr

DEBATT: "Industrihistorien är osynlig"

"Det är hög tid att berätta för nuvarande och kommande generationer om hur det har varit." Det skriver debattören som vill att Göteborgs industrihistoria lyfts inför stadens 400-årsjubileum.

  • Publicerad 11:33, 19 jul 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

KOM IGEN NU INFÖR JUBILEET!

Industrihistorien är osynlig i Nordens största industristad med Nordens största exporthamn.

Det är hög tid att berätta för nuvarande och kommande generationer om hur det har varit. Välståndet har inte skapat sig själv. Här har stuvats, svetsats, vävts, svarvats, bogserats, gjutits, navigerats, spunnits, projekterats, nitats, baxats och förtöjts såväl andligen som på riktigt.

Snart finns inga kvar som kan berätta.

Inför trehundraårsjubileet skapades Liseberg, Botaniska, Konstmuseet med flera institutioner helt utan dagens resurser. Man var stolt och trodde på framtiden. Dessa gåvor tas fortfarande emot varje dag.

Ett första spadtag, en avsiktsförklaring, ett beslut att skapa ett varvs- och industrihistoriskt center är en vacker honnör till alla de som gått före och skapat Industristaden framför alla.

Makthavarna måste ta sitt ansvar och se till att centret kommer till stånd!

Bilderna bleknar. Det är bråttom.

Då var Göteborg bäst i världen

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Tomas von Brömssen missade Guldbagge

Siktar mot ny premiär på Göteborgs stadsteater Tomas von Brömssen erkänner. Guldbaggenomineringen för rollen som morfar i "Sune – the best man" överraskade. – Det här är ju filmer som annars aldrig blir nominerade! säger han, aktuell i...onsdag 22/1 10:07

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57