Foto: Pixabay

DEBATT: "Inflytande och delaktighet för de boende"

Debattören Ulf Granath anser att vi behöver en radikal förändring av den svenska bostadspolitiken men att utvecklingen nu går åt fel håll.

  • Publicerad 09:15, 30 apr 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Hyresgästföreningen är oroad för minskat inflytande för de som bor i hyresrätter. Det är med hänsyn till ägardirektiv inom de kommunala bolagen. Framtiden blir den samma för de boende i kommunala bostadsbolag som att ha ett medlemskap i Hyresgästföreningen eller vara boende i privata fastighetsbolag. Där är inget inflytande heller enligt min erfarenhet.

Detta vet naturligtvis både kommunen och de kommunala bolagen. Att det är en utveckling i fel riktning går att hålla med om, men man får nog städa framför egen dörr innan man kritiserar andra. Att öka möjligheterna till delaktighet och inflytande vore det rätta. Det är självklart att inte behöva ställas inför fullbordat faktum som nu kan bli fallet, men det ändrar inte Hyresgästföreningen på. Det är en trög process att behöva förhandla med en motpart som inte vet vad som behöver göras och vad som är bäst för alla parter.

Vi behöver en radikal förändring av den svenska bostadspolitiken. Jag förstår att bolag som bestämmer sig för att genomföra förändring skall kunna göra detta på ett trovärdigt och ordnat sätt. Affären som stoppades fick konsekvenser. Det gäller självklart också det privata bostadsbeståndet.

Vi behöver också betänka hur olika åldersgrupper behöver och kräver. Vi måste eftersträva hyror som bättre anpassas till oss boende. Alltför mycket av lön och inkomst går till boendet. I Göteborg och på andra ställen byggs det oerhört mycket men det är alldeles för dyrt att bo.

Om inget görs blir det bara värre.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG