Foto: Sten-Åke Stenberg

DEBATT: "Ingen bryr sig om vad Göteborg har att säga i Almedalen"

"Det är inte utan att man frågar sig vad Göteborgarna egentligen får för pengarna?", skriver debattörerna.

  • Publicerad 16:17, 8 jul 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Christian Ekström, vd Skattebetalarna. Foto: Magnus Glans

Johan Gustafsson, Slöseriombudsmannen. Foto: Magnus Glans

Förra veckan hölls så politikernas stora firmafest i Almedalen. Politikerveckan har vuxit explosionsartat under lång tid men i år minskar antalet evenemang kraftigt första gången någonsin. Men det gäller inte för det offentliga, som kör på som vanligt. Göteborg är ett av de värsta exemplen och trots att stadens egen utvärdering visar att ingen bryr sig om vad Göteborg har att säga väljer man att fortsätta spruta pengar över Almedalen

Almedalsveckan har vuxit exponentiellt de senaste åren och förra året sattes nytt rekord i antal evenemang med drygt 4 300. Det kan jämföras med 2001 när det var totalt 52 seminarier. I år minskar antalet arrangemang med nästan en femtedel till 3 578, ett betydande trendbrott mot de senaste årens ökningar. Bara två gånger tidigare har antalet evenemang minskat, 2007 och 2015, men de åren var minskningen marginell. I stort sett alla aktörer förutom det offentliga verkar banta sin aktivitet i Almedalen.

Det finns ingen samlad statistik över hur mycket politikerveckan kostar skattebetalarna. Offentliga aktörer är ofta dåliga på att redovisa vad deras deltagande i politikerveckan verkligen kostar. Vår granskning av årets Almedalsvecka visar att notan för skattebetalarna lågt räknat landar på 100 miljoner kronor. Men i själva verket är kostnaden sannolikt betydligt högre än så.

Vår uppskattning omfattar enbart de offentliga aktörer som har evenemang i Almedalskalendariet. Det finns ett mörkertal för den kostnad kommuner, regioner och myndigheter har som deltar i andra aktörers evenemang eller som bara är där för att mingla och nätverka. VI har heller inte uppskattat kostnaden för det stora antal evenemang som anordnas av kommunala och statliga bolag eller av organisationer som helt eller delvis finansieras med skattepengar.

Göteborgs stad räknar med att deltagandet i årets Almedalsvecka kommer att kosta skattebetalarna 1,53 miljoner kronor, men då ingår inte kostnader för arbetstid för de egna tjänstemännen. Räknar man in även dessa landar notan enligt våra beräkningar runt 2,2 miljoner. På två år har kostnaderna för Göteborgs deltagande i Almedalen ökat med 20 procent. Det är inte utan att man frågar sig vad Göteborgarna egentligen får för pengarna?

Göteborgs egen utvärdering av förra årets politikervecka visar att staden får ganska litet genomslag trots en ganska omfattande satsning. Förra året skickade staden en delegation på 70 personer till Visby och stod värd för elva seminarier. I genomsnitt hade man 60 besökare på arrangemangen och 450 visningar på webstream. Någon kanske inte tycker att det låter så dåligt, men det är alltså färre besökare än de staden skickade till Almedalen. På nätet hade det mest populära seminariet hade 554 visningar och i genomsnitt såg tittarna 162 sekunder av sändningen, knappt tre minuter alltså. Det kan knappast heller kallas för någon succé och det är svårt att dra någon annan slutsats än att under förra årets Almedalsvecka var det ingen som brydde sig om vad Göteborg hade att säga.

Det behöver inte vara fel att det offentliga Sverige medverkar i Almedalen. Men när man tittar på programpunkterna är det i många fall tveksamt om det ligger i kommunernas eller myndigheternas uppdrag att driva de frågor de gör på seminarierna. Även om man tycker det är det fortfarande tveksamt att de satsar så mycket som de gör med tanke på att Almedalsveckan inte är en särskilt bra arena för den som vill nå ut med sitt budskap. Det mesta drunknar i bruset från tusentals andra arrangemang och bland de 45 000 besökarna som trängs i gränderna i Visby.

Allt för mycket skattepengar slösas bort utan nytta för dem som betalar under den veckolånga firmafest Almedalsveckan allt mer kommit att utvecklas till. Göteborg borde dra slutsatser av bristen på genomslag för de egna arrangemangen och Almedalsbanta till nästa år.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57