Foto: Mostphotos

DEBATT: Klimatmålen går före kortsiktiga vinstintressen

Vatten, vatten, vatten pratar vi om denna torra och varma sommar. Vänsterpartiets kandidater i höstens regionval skriver om att värna vatten som livsmedel, för rekreation och för näringslivet.

  • Publicerad 14:02, 9 jul 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Sol, vind och vatten...Jag går och fiskar… Vatten, stan är full av vatten…  Sommar och vatten hör ihop, inte bara i populärmusiken. Vi är många som njuter av att bada, fiska eller titta ut över ett stilla, glittrande eller vindpiskat vatten. I Västra Götaland finns tusentals sjöar och vattendrag och en vacker kust i väster. Många av våra vatten har höga naturvärden och hög biologisk mångfald men de drabbas också av negativ mänsklig påverkan. Detta utgör på flera håll ett hot mot vattenmiljön och de arter som lever där. Det är lätt att ta glittrande, friskt vatten för givet. Men vi måste värna om våra vatten, annars riskerar de att förloras. En rad vattenmiljöfrågor som till exempel övergödning, försurning och miljögifter i hav och sjöar kräver massiva insatser på nationell och internationell nivå. Vänsterpartiet är inte främmande för att använda skattesystemet för att få ned utsläpp och nå klimatmålen. Klimatmålen måste alltid gå före kortsiktiga vinstintressen.

Tillgång på rent vatten är en klassfråga i många länder, men också en jämlikhets- och rättvisefråga. Det finns förslag till internationella handelsavtal som riskerar att göra vattnet svåråtkomligt så att det kan användas som en handelsvara, när det egentligen är en fråga om mänskliga rättigheter.

Maj 2018 var rekordvarm och torr, ett extremt väder. Det kan bli så att vi ser maj 2018 som startpunkten för när vi började vända utvecklingen och fler började engagera sig för en mer miljövänlig livsstil. Människors engagemang ger hopp. Den gröna omställningen är en folkrörelse som Vänsterpartiet stödjer och går i täten för.

I augusti uppmärksammas vatten- och havsfrågor i bred mening under den Västerhavsvecka som Vänsterpartiet från starten varit drivande i att arrangera och utveckla. Under en vecka finns mängder med aktiviteter för alla längs med kusten, i syfte att lyfta frågorna kring hur havet måste värnas.

I år är frågan om vattnets framtid viktigare än någonsin och vi måste ta den på allvar och värna våra vatten medan vi fortfarande har tid på oss. Hav och sjöar är en förutsättning för våra liv, en tillgång som höjer livskvalitén men också en tillgång som gör det möjligt för många att arbeta och driva företag i regionen. Båt- och strandlivet mer än dubblar befolkningsantalet längs med Västkusten på sommaren, Vänerns skärgård och Vätterns stränder, de långsmala sjösystemen som bildar kanotlederna i Dalsland eller de rika fiskevattnen i Sjuhärad, alla är de en del av en helhet. Delar som inte kommer fortsätta att utvecklas utan den viktigaste tillgången - vatten.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11