DEBATT: "Kommunen begränsar mitt liv"

Alireza G. Alipour debatterar vikten av fungerande och flexibel ledsagning för personer med synnedsättning. "I sommar har jag själv haft svårt att handla i större varuhus, ännu inte kommit ut till skärgården och att sätta in kontanter på kontot har varit en utmaning", skriver Alireza.

  • Publicerad 14:00, 31 jul 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

För oss som har en synnedsättning är tillgången till en ledsagare en förutsättning för frihet och självständighet. Men kostnader, begränsningar och avslag på ansökningar gör att vi inte får samma möjlighet som andra till hälsa och delaktighet.

För att komma dit man vill och göra sådant som annars vore omöjligt behöver kommunen bevilja insatsen ledsagning.

Det kan med fördel göras genom Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), en insats som dessutom är ämnad för just synskadade och dövblinda men blivit alltmer ifrågasatt.

Ledsagning enligt LSS ger fler timmar, insatsen är avgiftsfri och möjliggör goda levnadsvillkor där valfriheten för den enskilde är i fokus.

Ledsagning kan också beviljas som insats genom Socialtjänstlagen (SoL) men SoL tillåter kommunen att göra flera begränsningar och ska enbart garantera skälig levnadsnivå. Vad är skälig levnadsnivå när det inte ens handlar om så basala saker som att läsa posten eller sortera högar av papper i pärmar.

Sex av tio av landets kommuner tar exempelvis betalt för ledsagning enligt SoL, vilket visas i en ny Sifo-undersökning som Synskadades Riksförbund presenterat.

I Göteborg är insatsen förvisso avgiftsfri, dock är det ett stort problem att hemtjänsten utför ledsagningen. Det är ett oflexibelt system där man varken får välja ledsagare, vad man ska göra eller hur och när saker ska utföras.

För undertecknad blir det återigen en sommar utan att kunna använda tandemcykeln, komma till badstranden samma dag som solen visar sig eller får åka till Brännö när molnen skingras. Istället får jag vänta på att någon granne eller kompis ska göra något roligt så att jag kan hänga på.

Att kunna göra aktiviteter utanför hemmet ger bättre fysisk/ psykisk hälsa och förstärker ens känsla av frihet vilket undertecknad och många med mig saknar i dagsläget.

Kommunen måste ansvara för att skapa system som möjliggör och inte begränsar en sådan utveckling. Låt LSS-ledsagning åter bli den självklara insatsen som den var tänkt att vara, låt oss själva kunna välja ledsagare och ge oss förutsättningar att kunna använda ledsagningen till rätt saker. Då kanske vi kan återgå till att läsa posten, cykla tandem för att få en bättre fysik och även besöka badstranden en solig dag.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Tomas von Brömssen missade Guldbagge

Siktar mot ny premiär på Göteborgs stadsteater Tomas von Brömssen erkänner. Guldbaggenomineringen för rollen som morfar i "Sune – the best man" överraskade. – Det här är ju filmer som annars aldrig blir nominerade! säger han, aktuell i...onsdag 22/1 10:07

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57