Foto: Mostphotos/Vänsterpartiet

DEBATT: "Kortare arbetstid i regionen!"

Det duger inte att, som Västra Götalandsregionen, bara kalla sig ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare”. Uttrycket måste få ett innehåll också. Det menar vänsterpartiets Göteborgkandidater till regionfullmäktige i höstens val – Eva Olofsson, Monika Djurner och Carina Örgård – i ett debattinlägg.

  • Publicerad 10:30, 31 jul 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Tillbaks på jobbet efter en skön semester? Eller har du sommarjobbat på ett tufft schema och slitit i vården eller turistnäringen? I vilket fall: Visst kan du hålla med oss om att det är en välfärdsreform att korta arbetstiden? På sikt till sextimmarsdag eller uttryckt som 30 timmars arbetsvecka?

Vi i Vänsterpartiet ser sextimmars arbetsdag som nästa stora välfärdsreform och driver den frågan i egenskap av arbetsgivare i Västra Götalandsregionen. Men makten att bestämma över arbetstiden har den majoritet med de borgerliga partierna och Miljöpartiet som gärna kallar sig ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare”, men utan tillräckliga ambitioner för att nå dit.

Vi har i regionen framgångsrika försök med arbetstidsförkortning men de har tillkommit på initiativ från personalen, utan de borgerligas engagemang. Ortopeden vid Mölndals sjukhus har 32 timmars arbetsvecka för sjuksköterskor och undersköterskor. Ett framgångsrikt försök som gjort kliniken till en attraktiv arbetsplats där nästan ingen slutar, sjukskrivningarna minskar och fler operationer görs. Vid sjukhusen i Skaraborg, Sjuhärad och Fyrbodal finns intressanta projekt som benämns 80-10 och handlar om att jobba i vården på 80% av arbetstiden, kompetensutvecklas sig på 10% och få 10% arbetstid för träning eller egen reflektion.

Vi i Vänsterpartiet har lagt en rad med förslag om kortare nattarbetstid i vården och högre löner till de kvinnodominerade yrkena i vården. Vi har föreslagit kortare arbetstid inom Regionservice med tuff arbetsmiljö i kök, tvätteri och som lokalvårdare. Sjukfrånvaron kan bli lägre samtidigt som fler skulle få chansen att komma in på arbetsmarknaden. Vi har också föreslagit kortare arbetstid med 30 timmars arbetsvecka för de som jobbar natt i vården. Vi vill korta arbetstiden för vårdpersonal och börja där arbetet är tyngst och det är svårt att behålla och rekrytera personal. Men ännu har vi inte fått gehör från de andra partierna för våra förslag.

Förutom att vara en god arbetsgivare så är Västra Götalandsregionen en aktör som kan påverka samhällsutvecklingen. Kortare arbetstid kommer att ge en bättre hälsa när fler får tid till återhämtning, tid för barn och äldre anhöriga och för egna intressen. Fler kommer att orka stanna kvar på viktiga jobb i vård och omsorg. Det är en jämställdhetsreform, då många kvinnor idag bekostar sin egen arbetstidsförkortning, då jobben är för slitsamma för heltidsarbete.

Det duger inte att bara kalla sig ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare”. Uttrycket måste få ett innehåll också. Vänsterpartiet är det enda parti i Västra Götalandsregionen som driver frågan om arbetstidsförkortning med bibehållen lön, för vårdens personal.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11