BLÅS PÅ! Regeringen återför det statliga stöd till kulturskolan som Moderaterna och Kristdemokraterna tog bort. Foto: Markus Andersson

DEBATT: "Kulturskolorna får ökat stöd"

Regeringen återför det statliga stöd till kulturskolan som Moderaterna och Kristdemokraterna tog bort förra hösten. Det är en insats som kommer skapa möjligheter för många barn och unga i hela landet att kunna ägna sig åt konst och kultur. Det skriver Karin Pleijel, kommunalråd i Göteborg (MP), Anna Sibinska, riksdagsledamot för Göteborg och kulturpolitisk talesperson (MP), Amanda Lind, kultur- och demokratiminister (MP) i ett debattinlägg.

  • Publicerad 12:15, 20 apr 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Regeringen återför det statliga stöd till kulturskolan som Moderaterna och Kristdemokraterna tog bort förra hösten. Det är en insats som kommer skapa möjligheter för många barn och unga i hela landet att kunna ägna sig åt konst och kultur.
 Sedan Miljöpartiet tillträdde i regering 2014 har vi drivit ett ambitiöst reformarbete för att fler barn och unga ska få tillgång till kulturskolan. För i dag har inte alla tillgång på lika villkor. Barn till högutbildade föräldrar hittar oftare till kulturskolan, flickor deltar mer än pojkar och barn med funktionsnedsättningar får sällan samma tillgång till kulturskolans verksamhet som sina vänner. Det vill vi förändra. Det ska vi förändra.

100 miljoner per år

Vi har redan kommit en bit på vägen. MP har i regering underlättat för samordning mellan kommunerna. Statens kulturråd ansvarar för kunskapsuppbyggnad och ser till att forskning och goda exempel kan spridas till kulturskolor i hela landet. Vi har också gjort en större satsning på lärarutbildningen för kulturskolan, anpassat efter de särskilda förutsättningar som lärare möter där.

Men det som har haft mest påtaglig effekt är det statsbidrag som regeringen införde med start från 2016. Sedan dess har 100 miljoner kronor per år fördelats till landets kommuner för deras kulturskoleverksamhet. Stödet har lett till ett breddat utbud, fler elevplatser och särskilda satsningar på målgrupper som annars har svårt att hitta till kulturskolan.

Ett sätt att mötas

I den budget som M och KD tog fram hösten 2018, och som med stöd av SD blev antagen som statens budget, försvann över en natt varenda krona av statens stöd till kulturskolan. Många kommuner vittnade om hur viktiga satsningar på ungas kulturutövande, oftast i utsatta områden, måste ställas in som en konsekvens av det indragna stödet.
 Därför är det glädjande att regeringen redan i vårbudgeten nu investerar 50 miljoner kronor så att stödet till kulturskolan kan återinföras för andra halvan av 2019. När barn och unga får möjlighet att utöva kultur får de förutsättningar att utvecklas inte bara kulturellt, utan också intellektuellt och socialt. Det är också ett sätt för unga med olika bakgrund att mötas.

Liten investering

Med Miljöpartiet i regering fortsätter reformarbetet för en starkare kulturskola i hela landet. Satsningarna på kulturskolan är i reda pengar en liten investering, men den betyder mycket och är en investering vi får igen många gånger om genom att fler barn och unga får chansen att prova på kultur. Det är den bästa investering vi kan göra.
 
 

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11