Anna-Lena Holberg, Vice ordf i Moderatkvinnornas nationella styrelse. Marie Jungtell, Ordf Moderatkvinnorna Lerum. Monika Beiring, Ordf Moderatkvinnorna Göteborg. Foto: Lerums kommun/ VG-regionen

DEBATT: Kvinnlig könsstympning måste upphöra

"Den sjätte februari är det internationella dagen mot könsstympning. Ingen flicka eller kvinna ska behöva utsättas för det enorma lidande som en könsstympning innebär."

  • Publicerad 16:48, 6 feb 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den sjätte februari är det internationella dagen mot könsstympning. Dagen instiftades år 2003 i syfte att arbeta för att kvinnlig könsstympning skall avskaffas. Att omskära flickor och kvinnors underliv är en ”tradition” som har funnits länge och som inte är kopplad till någon särskild religion. Omkring 200 miljoner flickor och kvinnor runt om i världen lever med sviter av könsstympning och om inte läget förändras kommer ytterligare 68 miljoner flickor drabbas fram till 2030. I Sverige är alla former av omskärelse på flickor olagligt men många kvinnor är drabbade ändå. Detta är fullständigt oacceptabelt!

De kvinnor som blivit utsatta för könsstympning lider många gånger i tysthet – ett lidande som kan innebära stark smärta, infektioner, blödningar och sterilitet. I Sverige ska kvinnor och män, pojkar och flickor vara lika mycket värda. Ska vi leva upp till detta så måste vi stå upp för kvinnors och flickors rättigheter och här är kvinnlig könsstympning en central fråga att arbeta med. Vi måste kämpa för att döttrarna till de kvinnor som blivit omskurna inte utsätts för samma fruktansvärda brott.

Miljoner till mottagning för kvinnlig könsstympning

Tusentals flickor i Göteborg utsatta för könsstympning

Nyligen besökte vi Vulvamottagningen vid Angereds Närsjukhus. Vulvamottagningen är specialiserad på att hjälpa flickor och kvinnor som blivit utsatta för könsstympning. Man har en helt fantastisk verksamhet. De insatser man utför gör verkligen positiv skillnad i livssituationen för de flickor och kvinnor som söker sig dit. En viktig sak som personalen poängterade var att ska vi lyckas med att få bort könsstympning av kvinnor så behöver värderingar och beteende ändras både hos kvinnor och män. Därför är det förebyggande arbetet helt avgörande.

Regeringen fattade 2018 beslut om en handlingsplan mot kvinnlig könsstympning men frågan är hur det har gått? Hur ser det ut med olika insatser såsom handlingsplaner och information inom förskolor, skolor, hälso- och sjukvård m fl?  

För oss Moderatkvinnor är arbetet mot kvinnlig könsstympning prioriterad och den sjätte februari lägger vi extra fokus på att lyfta frågan i syfte att förebygga och förhindra att fler blir utsatta för detta brott. Ingen flicka eller kvinna ska behöva utsättas för det enorma lidande som en könsstympning innebär!

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57