kritisk. Cyklister kan även vara ett problem, framhåller skribenten. Foto: Mostphotos

Debatt: Märklig syn på cyklar och elsparkcyklister

  • Publicerad 13:23, 12 aug 2021

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

För en lite äldre eller handikappad är de inget alternativ.

Var tid har sina käpphästar – vår tid har cykeln. Varje kommun med lite självaktning ser det som progressivt och framtidsinriktat att i sin planering satsa på cykeln. För de mest cykeltroende bland politiker och stadsplanerare tycks allt från miljöproblem till trafikträngsel och brister i folkhälsan gå att lösa med cykeln.

Cykeln har tveklöst sina förtjänster som fordon. Den är billig och miljövänlig. Men lika säkert som den har det har den också sina uppenbara begränsningar. För relativt friska och rimligt tränade yngre och medelålders är det säkert inga problem med att ta sig fram på vare sig en vanlig cykel eller på de elsparkcyklar som på sina håll ligger som slängda rörhögar på torg och trottoarer.

För en lite äldre eller handikappad är de inget alternativ. Förvisso har många kommuner i sin glädje över cyklandet beslutat prioritera snöröjning och sopsaltning av cykelbanorna före gator och gångbanor, men det till trots – när regn, is och kyla slår till blir cykeln hos de flesta stående.
 Samtidigt får bilar, kollektivtrafik och gående ta sig fram på stråk som år efter år får kritik för att de blir dåligt snö- och isröjda.

Till det mer tråkiga med den stora cykelvurmen hör att det på många håll blivit allt svårare att vara fotgängare. Såväl vanliga cyklar som eldrivna brukar gångbanorna som väg och gör det på många håll minst sagt obehagligt att vara gående.

Ett förbud mot att cykla på gångbanor med vite som påföljd skulle om polisen tog förseelsen på allvar sannolikt kunna förbättra situationen. En något mindre religiös hållning från ansvariga politiker till cykelns välsignelser kombinerad med insikten att den så länge vi har en blandad befolkning och ett opålitligt klimat aldrig kan bli lösningen på vare sig städernas transport- eller miljöproblem.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00