Foto: Göteborg Direkt

Debatt: Metoo måste leda till bestående förändring

Karin Östring Bergman, ordförande för Centerkvinnorna Göteborg, kräver av regeringen att alla statliga myndigheter ska intensifiera det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier.

  • Publicerad 12:07, 31 dec 2017

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Höstens upprop #metoo med vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier har sköljt över bransch efter bransch. Ingen del av samhället är förskonad. Det kan kännas tröstlöst, men i många delar kan politiken ändå göra skillnad. 

Uppropet #tystiklassen vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp i skolan. Vi vill att det förebyggande arbetet i skolan stärks och att förekomsten av sexuella övergrepp i skolan utreds. Vi vill också att skolelever ska få större kunskap om rätten till sin egen kropp, samtycke, pornografins skadeverkningar och alla människors lika värde. Dagens sexualundervisning är uppenbarligen helt otillräcklig! 

Den senaste tidens rapportering bekräftar att också många statliga arbetsgivare har anledning att sopa framför egen dörr. Centerkvinnorna har krävt av regeringen att alla statliga myndigheter ska intensifiera det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Regeringen har skarpa verktyg i lådan för att styra myndigheterna i denna fråga, men använder dem inte. 

Vi kommer göra allt för att uppropen denna höst ska leda till bestående förändring. Vårt arbete är angeläget och vårt engagemang är långsiktigt. Och vi kan alla bidra till att flickor och kvinnors mänskliga rättigheter dominerar valrörelsen nästa höst!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG