PÅ NÅDER. Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) vill ta makten, till varje pris skriver Viktor Edgren, vice ordförande i Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg. Foto: Kristian Risenfors/Pressbild

DEBATT: "Moderaternas förtroendekapital går förlorat"

"Finns det ingen möjlighet till ett borgerligt styre, utan ett så allvarligt stort inflytande från vänsterkanten, då ska man inte regera på nåder." Det skriver Viktor Edgren, vice ordförande i Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg, i ett debattinlägg med anledning av veckans politiska bomb.

  • Publicerad 13:30, 11 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

24 år av socialdemokratiskt styre i Göteborg har nått sitt slut. Nu tar Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet över makten i arbetarstaden med hjälp av Alliansen. Det symboliska maktskiftet är ett stort svek mot de väljare som röstade på ett Alliansparti med tron om att man faktiskt skulle leverera en borgerlig politik.

Maktskiftet i sig har säkert en praktisk tanke bakom sig. Vare sig det är att stoppa ännu en socialdemokratisk mandatperiod i staden eller att stoppa uppstickarpartiet Demokraterna från att få inflytande över Västlänken. Eller båda två. Så har Alliansen ett välarbetat reformpaket, där man tar krafttag i staden med vad man kan kalla för en traditionell borgerlig politik. Men kommer något av förslagen i det borgerliga kraftpaketet någonsin att bli verklighet?

Alliansen samlar idag 24 av 81 mandat i kommunfullmäktige, trots detta så spår man att staden kommer styras på en Alliansbudget. Den ekvationen går bara ihop när de rödgrönrosa samarbetet senare lägger en egen budget utan Socialdemokraterna. Räcker det att bara få igenom sin budget för att få regera? Inte direkt.

Att man kan meddela att staden numera kommer att styras efter en alliansbudget är ju absolut en dygd i sig. Men det ger knappast Alliansen makt över något mer än just det, budgeten. Alliansen tar över ordförandeklubban i kommunfullmäktige, man syns och hörs i media angående maktskiftet som pågår i staden. Samtidigt, i de styrande beslutsprocesserna, så lutar det synnerligen mer åt vänster. De som styr dem, styr också besluten, och där är borgerligheten kraftigt under de mandat som krävs för ett riktigt maktövertagande.

Att borgerligheten nu samarbetar på nåder av de rödgrönrosa, för att knipa “makten” i staden, leder till att det nya samarbetet kommer innebära att ett flertal stora maktpositioner i kommunen går förlorade till vänstern. För gemene man låter det inte längre som ett skifte för göteborgarnas bästa. Snarare vill man ta makten, till varje pris!

Vinnare och förlorare går lätt att utse i det maktspel som råder i dagens politiska läge. Vänsterpartiet har vunnit mest, inte bara i dagsläget, utan även långsiktigt. Deras vilja har varit att vinna så mycket mark man kan i kommunen, för att sedan kunna spela ut Socialdemokraterna. Samtidigt har Moderaterna gjort ett svagt val, där de underkändes av väljarna. Att de nu också samarbetar med partier som de står så långt ifrån ideologiskt, efter valet, gör att det lilla förtroendekapital Moderaterna hade kvar, går förlorat.

Om man inte vill riskera att Demokraterna och Vänsterpartiet ökar vid nästa val, då får man ta och sadla om. Finns det ingen möjlighet till ett borgerligt styre, utan ett så allvarligt stort inflytande från vänsterkanten, då ska man inte regera på nåder. Borgerligheten i Göteborg bör verkligen fundera om makten faktiskt är så viktig att man kan sälja sig till sin ideologiska motpart.

Om Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg:

Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg är en borgerlig studentförening med säte i Göteborg. Här är argumenten viktigare än åsikterna. Vi är partipolitiskt fristående, men präglas av en tydlig borgerlig värdegrund, där både liberalism och konservatism genomsyrar föreningen och begreppet individ lägger grunden för verksamheten.

 

Vi är GBG

    Vi är GBG