DEBATT: Nu undantar vi Backaborna från trängselskatt!

Nu har regeringen äntligen fattat beslutet att införa Backaundantaget. Från den 1 maj 2018 undantas Backa trängselskatt för alla som rör sig in eller ut genom stadsdelen. Ett rättvist och rimligt beslut, skriver ledande socialdemokrater i Göteborg.

  • Publicerad 17:30, 15 mar 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Socialdemokraterna i Göteborg har länge stridit för ett undantag för Backaborna. Och beslutet kommer inte en dag för tidigt. Placeringen av betalstationerna inom trängselskattsystemet fick orimliga konsekvenser för de boende i Backa och negativa konsekvenser för tillgängligheten i stadsdelen. Flera Backabor hamnade i en situation där de behövde betala trängselskatt för att handla eller göra ärenden vid sitt närmaste köpcenter. Från och med 2 maj kommer därför enbart genomfartstrafik behöva betala trängselskatt, dvs Backaborna kan ta sig in och ut ur stadsdelen utan trängselskatt men skyddas samtidigt från att stora mängder trafik från E6:an tar sig igenom och överlastar gatorna i Backa. Genom det så kallade Backaundantaget underlättas möjligheterna för arbetspendling, tillgängligheten till näringsliv, torg och handel, fritid och verksamheter i Backa.  Att man från den 1 maj kan köra inom stadsdelen utan att betala trängselskatt är både rättvist och rimligt.

Samtidigt fortsätter vi vårt arbete för att utveckla alla former av trafiklösningar i staden. Ökade satsningar på kollektivtrafik, de nya snabbussarna till Backa, ny bro över Göta älv för alla trafikslag och den nya vägtunneln Marieholmstunneln, som kommer avlasta Tingstadstunneln. För oss är detta en viktig jämlikhetsfråga – det vill säga att alla människor ska ha god möjlighet att göra den resa de behöver, och ta sig dit de behöver. Det handlar om att skapa friheten och möjligheten att kunna ta del av allt det goda som vår stad har att erbjuda, såväl för göteborgare som besökare.

För en stor grupp boende i Backa fick betalstationernas placering särskilt negativa effekter. Därför agerade vi socialdemokrater tidigt. För oss var det viktigt att utreda den här frågan tillsammans med Backaborna, vilket resulterade i en omfattande dialog under några månader på Selma Lagerlöfs torg. Den dialogen tillsammans med Backaborna gav oss kraften att driva frågan vidare gentemot regeringen, som ägde själva beslutet. Nu levererar vi tillsammans med vår S-ledda regering Backaundantaget!

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39