OREALISTISKT. Ombildning av hyresrätter är att bygga luftslottChristina Abrahamsson, ordförande i Hyresgästföreningen Centrum, Göteborg Foto: Mostphotos/Privat

DEBATT: "Ombildning av hyresrätter är att bygga luftslott"

Att finansiera nybyggen med ombildningar skulle kräva gigantiska utförsäljningar som är helt orealistiska menar Christina Abrahamsson, ordförande i Hyresgästföreningen Centrum Göteborg.

  • Publicerad 13:32, 13 nov 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Alliansen vill genom sin budget ombilda 4 000 hyresrätter till bostadsrätter i utsatta områden vilket skulle försätta många hushåll med låga inkomster i ett omotiverat ekonomiskt risktagande. Under finanskrisen på 1990-talet gick bostadsrättsföreningar i förorterna i konkurs. Människor förlorade sina hem och skuldsattes för livet.

Hyresgästföreningens mobilisering av de boende oroar uppenbarligen Fastighetsägarna. I sin artikel i GP 4 november försvarar Christina Heikel en liten grupp vinstmaximerande privata fastighetsbolag som inhämtar än större vinster genom chockhöjningar av hyran vid renovering. Lågavlönade kan inte efterfråga bostad, medelklassen tvingas tränga ihop sig och studenter får tacka nej till topprankade Chalmers.


Segregationen är skapad av ekonomiska klyftor i samhället och den löser vi inte med marknadshyror, tvärtom för det höjer hyran oavsett om du bor i city, förort eller på landet. Det är ingen mänsklig rättighet att bo centralt men det är heller inte acceptabelt att bli tvångsförflyttad för man inte har råd att bo kvar. Hyresgästföreningen står bakom tre miljoner i hyresrätt och de som står utan bostad idag, det är i högsta grad ett allmänintresse.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57