RÄDDA JORDEN. ”Även våra barnbarn har rätt att få leva lika bra som vi”, menar insändarskribenten Ylva Nybäck. Foto: MOSTPHOTOS

Debatt: Rädda jorden - det är bråttom

Debattören Ylva Nybäck larmar om att det är dags att agera snabbt om vi vill rädda vår planet. Lösningen kan vara en stadigt stigande koldioxidavgift på alla fossila bränslen.

  • Publicerad 13:15, 1 jan 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi måste öppna ögonen för vad som händer med vår planet. Även våra barnbarn har rätt att få leva lika bra som vi.

Orkan har dragit in över Australien. Södra USA har haft flera svåra orkaner. 

I Kalifornien rasar svårhejdade bränder. 

Flera länder i södra Afrika utsätts nu för den värsta torkan på flera år. Torkan medför sämre livsmedelsförsörjning. Människor svälter och flyr. 

Det har regnat kraftigt i länderna Indien, Bangladesh och Nepal. Ihållande skyfall och översvämningar har medfört att en miljon människor har tvingats lämna sina hem. 

Frankrike, Tyskland och södra Polen har drabbats av skyfall. Människor har dött.

Kring Nordpolen smälter havsisar. Havsnivåer höjs. Risk finns att öar och lågländer försvinner.

Dock kan våra barnbarn få leva ett rikt liv på vår vackra jord på samma sätt som vi fått. Men då måste vi handla snabbt. Koldioxidutsläppen måste skäras ner radikalt. Vi måste flyga mindre, åka kommunalt så fort det är möjligt. Det finns ett sätt att rädda barnbarnen och ge dem en god och lovande framtid. Vi kan införa en stadigt stigande koldioxidavgift på alla fossila bränslen, där hela intäkten betalas ut i lika stora delar till varje vuxen medborgare varje månad. 

Det är en enkel och rättvis lösning, som de flesta skulle tjäna på. Det här förslaget drivs globalt av klimatrörelsen Citizens Climate Lobby (CCL) och i Sverige av Klimatsvaret. Och de verkliga vinnarna är våra barnbarn. 

Vill du vara en av dem, som förstår hur bråttom det är, men inte gjorde något? Eller vill du bli ihågkommen som den, som gjorde vad du kunde för dina barnbarn? Det finns fortfarande tid att välja. Ditt val kan avgöra dina barnbarns framtid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG