Debatt. Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg och Anders Lago, förbundsordförande HSB. Foto: HSB

DEBATT: Regeringen stänger dörrarna för bostadsbehövande i Göteborg

Allt färre hushåll i Sveriges 20 största kommuner kan köpa bostad i dag jämfört med för tre år sedan. Och av de som trots allt kan köpa en bostad behöver betydligt fler ta dyra och osäkra så kallade blancolån. Det menar artikelförfattarna Anders Lago, förbundsordförande HSB och Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg.

  • Publicerad 12:00, 26 jan 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

De flesta av oss anser nog att en ung vuxen med en rimlig inkomst bör kunna köpa en liten bostadsrätt.

Det är den hopplösa verkligheten för många unga vuxna som vill hitta ett eget hem i dag. En verklighet som borde ge regeringen rejäl huvudvärk. Våren 2017 presenterade vi på HSB ”Det var bättre förr” – en rapport som visade hur möjligheterna för den unga generationen att köpa bostad hade försämrats drastiskt under ett decennium. Det var ett resultat som gav oss ont i magen. Och det har dessvärre inte blivit bättre de senaste åren – tvärtom. Gapet mellan bostadsmarknadens insiders, de som har kunnat göra bostadskarriär och bor relativt billigt, och bostadsmarknadens outsiders, ofta unga som får hoppa mellan dyra otrygga boenden, har vuxit ännu mer.

De flesta av oss anser nog att en ung vuxen med en rimlig inkomst bör kunna köpa en liten bostadsrätt. Men så ser det tyvärr inte ut idag. Av de tre typhushåll som vi undersökt i vår nya rapport ”Stängda dörrar” har det blivit nästintill omöjligt för två av dem, ett ungt singelhushåll och en ensamstående 30-åring med barn, att köpa en bostadsrätt i Sveriges 20 största städer. I Göteborg har situationen förvärrats och nu är det i praktiken omöjligt för singelhushållet och 30-åringen med barn att köpa en ny bostad. Det är inte bara en hopplös situation för unga vuxna, det är inte värdigt en välfärdsstat som Sverige.

Vi på HSB vill bidra till lösningar på problemet och har till exempel lanserat HSB Dela, en satsning som nu testas här i Göteborg där vi går in och delar bostadslånet med unga vuxna. Men ett så här stort samhällsproblem kräver framför allt politiska lösningar.

• Startlån till unga. Idag får hushållen stå för all risk och finansiering av bostäder. Ett startlån för unga, som i praktiken gör bolånetaket mindre strängt, gör att fler kan efterfråga bostäder.

• Stöd till bosparande. Vi behöver ett stöd till bosparande för att balansera de senaste årens ensidiga fokus på kreditrestriktioner.

• Slopa senaste amorteringskravet. I nuläget får hushåll med goda inkomster inte längre lån. Det är orimligt och det gör att bostadsbyggandet faller. 

Om inget görs för att fler ska kunna köpa en bostad tvingas unga vuxna i Göteborg och resten av landet till dyra och temporära boenden utan trygghet. Det är hög tid att regeringen och bostadsminister Per Bolund öppnar alla dessa stängda dörrar för människor som vill hitta ett eget hem.  

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

Närings, -kultur- och föreningsliv måste stöttas i krisen

Debatt KD och C De ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och de effekter det haft på samhället, har slagit hårt på näringslivet, arbetsmarknaden och kultur- och föreningslivet. måndag 29/6 15:41

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11