Debatt. Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg och Anders Lago, förbundsordförande HSB. Foto: HSB

DEBATT: Regeringen stänger dörrarna för bostadsbehövande i Göteborg

Allt färre hushåll i Sveriges 20 största kommuner kan köpa bostad i dag jämfört med för tre år sedan. Och av de som trots allt kan köpa en bostad behöver betydligt fler ta dyra och osäkra så kallade blancolån. Det menar artikelförfattarna Anders Lago, förbundsordförande HSB och Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg.

  • Publicerad 12:00, 26 jan 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

De flesta av oss anser nog att en ung vuxen med en rimlig inkomst bör kunna köpa en liten bostadsrätt.

Det är den hopplösa verkligheten för många unga vuxna som vill hitta ett eget hem i dag. En verklighet som borde ge regeringen rejäl huvudvärk. Våren 2017 presenterade vi på HSB ”Det var bättre förr” – en rapport som visade hur möjligheterna för den unga generationen att köpa bostad hade försämrats drastiskt under ett decennium. Det var ett resultat som gav oss ont i magen. Och det har dessvärre inte blivit bättre de senaste åren – tvärtom. Gapet mellan bostadsmarknadens insiders, de som har kunnat göra bostadskarriär och bor relativt billigt, och bostadsmarknadens outsiders, ofta unga som får hoppa mellan dyra otrygga boenden, har vuxit ännu mer.

De flesta av oss anser nog att en ung vuxen med en rimlig inkomst bör kunna köpa en liten bostadsrätt. Men så ser det tyvärr inte ut idag. Av de tre typhushåll som vi undersökt i vår nya rapport ”Stängda dörrar” har det blivit nästintill omöjligt för två av dem, ett ungt singelhushåll och en ensamstående 30-åring med barn, att köpa en bostadsrätt i Sveriges 20 största städer. I Göteborg har situationen förvärrats och nu är det i praktiken omöjligt för singelhushållet och 30-åringen med barn att köpa en ny bostad. Det är inte bara en hopplös situation för unga vuxna, det är inte värdigt en välfärdsstat som Sverige.

Vi på HSB vill bidra till lösningar på problemet och har till exempel lanserat HSB Dela, en satsning som nu testas här i Göteborg där vi går in och delar bostadslånet med unga vuxna. Men ett så här stort samhällsproblem kräver framför allt politiska lösningar.

• Startlån till unga. Idag får hushållen stå för all risk och finansiering av bostäder. Ett startlån för unga, som i praktiken gör bolånetaket mindre strängt, gör att fler kan efterfråga bostäder.

• Stöd till bosparande. Vi behöver ett stöd till bosparande för att balansera de senaste årens ensidiga fokus på kreditrestriktioner.

• Slopa senaste amorteringskravet. I nuläget får hushåll med goda inkomster inte längre lån. Det är orimligt och det gör att bostadsbyggandet faller. 

Om inget görs för att fler ska kunna köpa en bostad tvingas unga vuxna i Göteborg och resten av landet till dyra och temporära boenden utan trygghet. Det är hög tid att regeringen och bostadsminister Per Bolund öppnar alla dessa stängda dörrar för människor som vill hitta ett eget hem.  

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20