Foto: Gabriel Tjulander

DEBATT: Riv inte upp det som fungerar för våra ungar

"Vi kräver att ni tar ansvar och samverkar. Riv inte upp det som fungerar för våra ungar". Det skriver föräldern Christian Johansson med anledning av den stora omorganisation som väntar på Kungsladugårdsskolan.

  • Publicerad 15:30, 12 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

LÄS MER: Majorna-politikern om Kungen: "Full förståelse för missnöjet"

"Bosse Parbrings svar i intervjun med Göteborg Direkt 7/2 är minst sagt förvånande. Han är nämligen mycket välinformerad om anledningarna till att Kungsladugårdsskolan gick över budget förra året.

Han vet att skolan fick ökade kostnader pga 17(!) nyanställda lärare. Han vet att skolan inte fick den kompletteringsbudget man fått de senaste åren. Och han vet att skolan trots detta även fått 263 000 mindre 2018.

Ändå väljer han att ge sken av att vi föräldrar bara kräver mer och mer, fast det enda vi vill är att bibehålla nuvarande kvalité. Han slår sig för bröstet och pratar om hur mycket pengar stadsdelen satsar på skolan. Men det är riktade pengar i en satsning på elevhälsa och IT. En satsning som får skarp kritik av skolläkare Åse Victorin i GP 10/2.

Här börjar det bli aningen ohederligt.

För Bosse Parbring vet såklart också att när kostnaderna för en verksamhet ökar så att kostymen inte passar längre, då behöver arbetsgivaren sy en ny kostym. Annars är det synonymt med att beordra nedskärningar och besparingar. Det blir exakt samma konsekvenser. Och nu ska alltså de rödgröna till hösten trycka in Kungsladugårdsskolans barn i klasser med upp till 33 elever/klass och lärare. Men kanske kan dom få en iPad att dela på som tröst...

LÄS MER: Föräldraprotester mot omorganisationen på Kungen

Att kalla det att man satsar på skolan är en förolämpning mot de ca 2000 elever, föräldrar, pedagoger som direkt berörs av det här. Framför allt då både vi och Bosse Parbring vet att det tillskott skolan behöver i år är småpotatis om man jämför med den buffert på 42,2 miljoner stadsdelen har för oförutsedda utgifter. Det är så absurt så det nästan blir outhärdligt. 

1 juli byter skolan huvudman och sanningen är att innan dess vill SDN inte lägga en krona extra på de verksamheter man inte ansvarar för senare. Och nya förvaltningsledningen pekar på att ansvaret i nuläget är SDNs. Det stämmer, men vi kräver att ni alla tar ansvar och samverkar nu! Riv inte upp det som fungerar för våra ungar. Tvinga inte fram kortsiktiga stora omorganiseringar som får konsekvenser som blir dyra och svåra att reparera. Det borde vara en självklarhet.

Vi vårdnadshavare kan inte acceptera nuvarande situation och vill både ha en ordentlig dialog och se verkliga åtgärder för att få ha kvar en bra skola.

Tills dess kan ni behålla era iPads."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG