Replik. Helene Odenjung (L), Kommunalråd med ansvar för skola och utbildning och Pär Gustafsson (L), Ordförande Utbildningsnämnden svarar i dag Socialdemokraterna. Foto: Liberalerna/Mostphotos

DEBATT: "S helt fel ute om gymnasievalet!"

​Gymnasievalet i Göteborgsregionen är Sveriges största och det mest framgångsrika samarbetet i landet. I vår region sker en gemensam antagning till kommunala och fristående gymnasieskolor i 13 kommuner. Valet ger våra elever en bredd av skolor, utbildningar, inriktningar och möjligheter. Det skriver i dag Helene Odenjung (L), Kommunalråd med ansvar för skola och utbildning och Pär Gustafsson (L), Ordförande Utbildningsnämnden i ett debattsvar.

  • Publicerad 13:32, 12 feb 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Läs också: "Gymnasievalet uppdelning mellan vinnare och förlorare"

Antagningen till gymnasieskolan är slutet på en lång process där eleverna har förberetts under längre tid. Blivande gymnasieelever har fått möta kunniga och kompetenta studie- och yrkesvägledare, varit på öppna hus och inte minst besökt gymnasiedagarna. Varje år sammanställer även Göteborgsregionen en katalog med hela gymnasieutbudet som delas ut till alla elever som ska välja.

Göteborgs kommunala gymnasieskolor är en stor del av utbudet, men staden har inget med själva antagningen att göra. Men det verkar vara Socialdemokraternas uppfattning. Än värre är det om det är själva gymnasievalet som ifrågasätts. Det är få elever eller föräldrar som tycker att vi ska gå tillbaka till att placera elever efter postnummer där politiker avgör vilken skola eleverna ska gå på. Valfriheten och den goda samverkan som vi har i vår region mellan alla huvudmän är här för att stanna.

Under decennier har gymnasieskolan i Göteborg varit underfinansierad och år efter år har faktum kunnat konstateras att gymnasiepengen i staden har varit en av de lägsta i hela landet. Det är gymnasieskolan i Göteborg som har förlorat när Socialdemokraterna har valt att satsa på annat. Det blir skrattretande när Ann-Sofie Hermansson (S) och Alfred Johansson (S) beskyller sina egna misslyckanden och bortprioriteringar på Alliansen. De försöker också skapa en konflikt om saker vi redan är rörande överens om. Att det nu finns en bred majoritet för att vidta fler insatser för att skapa trygga skolor med ordning och reda i klassrummen är välkommet. Vi är glada över att vi var med och räddade Humlan från nedläggning för flera år sedan, ett förslag som Socialdemokraterna till slut ändrade sig om och att fler nu ser det viktiga jobb som sker där.  

För första gången på väldigt länge satsas det nu på gymnasieskolan i Göteborg. Med Alliansens budget förstärkts de högskoleförberedande programmen med drygt 10 miljoner kronor. Det kommer inte att räcka, men det är en bra början.

Ingen klassresa hade gjorts i vår stad om det inte vore för ett barn som slet sig loss från en förutbestämd framtid och följde sin egen dröm. Det är drömmarna om framtiden som är det bränsle som driver vårt arbete för en gymnasieskola där varje elev ska lyckas. För kunskap vinner över både pengar, namn och bakgrund när det gäller att nå sina drömmar.

Läs också: Hårda betyget: Fria skolvalet förstärker ojämlikhet

Socialdemokraterna har under sina år vid rodret satt upp mål utan att skapa förutsättningar för att målen ska kunna nås. Men nu lägger vi om det och genomför riktade satsningar, där de behövs som mest. Det är klart att vi som företrädare för staden vill att eleverna ska välja våra skolor och program, för där vet vi att elevernas ges en bra utbildning. Men själva valet är inget vi bestämmer över, det är ett val som varje elev har makten över.

Hela utbildningskedjan i Göteborg har en rad utmaningar som måste ges nya svar. Steg för steg lägger vi nu om utbildningspolitiken. När det kommer till valet av gymnasieskola handlar det bland annat om att stärka studie- och yrkesvägledningen, förbättra samverkan mellan skola och arbetsliv samt stärka de kommunala skolorna.

Utbildningsnämndens huvuduppgift är kunskapsuppdraget och den uppgiften kommer vi att hålla hårt i. En gymnasieutbildning av hög kvalitet, oavsett om den ger behörighet till högre studier, en yrkesexamen eller både och, ger alla elever en chans att utvecklas. Det handlar om att skapa likvärdiga förutsättningar, fokusera på de nationella målen och på utvecklingen av undervisningen.

Alla elever, oavsett val av skola och inriktning, ska mötas av höga positiva förväntningar, tydliga kunskapskrav och stimuleras att nå längre. Längs den vägen ska man få nya chanser och möjligheter. Det är så vi bygger en jämlik stad, det är så vi får en gymnasieskola som skapar drömmar om framtiden.  

Vi är GBG